Home Actualitate PDSR vrea sa controleze licitatiile de la Primaria Capitalei

PDSR vrea sa controleze licitatiile de la Primaria Capitalei

DISTRIBUIŢI

Razboiul dintre PDSR si primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a luat o noua turnura saptamana trecuta, odata cu declansarea cercetarii penale impotriva a patru membri din fosta conducere a societatii Metrorex, in frunte cu fostul director general, Gheorghe Udriste, actualmente director al Directiei Transporturi din Primaria Capitalei si membru al Partidului Democrat. Ancheta, motivata de oficiali printr-un prejudiciu de cca 1 miliard de lei, adus Metrorex in perioada 1 ianuarie-30 iunie 1999, are un substrat mult mai <pamantesc>: anularea dreptului de semnatura a lui Gheorghe Udriste pe perioada cercetarilor. De ce este atat de importanta semnatura sa ? Pentru ca seful Directiei Transporturi din PMB este presedintele comisiei de licitatii pentru achizitii de bunuri si servicii pentru primarie si pentru agentii economici din subordinea acesteia. Calitate in care a anulat, recent, doua licitatii organizate de Primarie – una pentru achizitiile aferente lucrarilor de reabilitare a liniei de tramvai 41 si una pentru liniile de maxi-taxi din Bucuresti -, licitatii foarte disputate de mai multe cercuri de interese.

Potrivit unor surse autorizate din cadrul comisiei, membrii PDSR din Consiliul General al PMB au facut mari presiuni pentru acceptarea, in cadrul licitatiilor, a unor firme care nu indeplineau conditiile inscrise in caietul de sarcini. La acestea s-au adaugat amenintari din partea unor faimosi lideri de sindicat si ai unor capi PDSR din Primarie.

Acuzatiile formulate impotriva fostului director general al Metrorex tintesc, de asemeni, discreditarea primarului general Traian Basescu, fiind de notorietate faptul ca Gheorghe Udriste este unul din oamenii -cheie- din echipa de lucru a acestuia.

Indiferent de motivatie, este cel putin suspecta graba cu care s-a declansat cercetarea penala in acest caz, in conditiile in care Curtea de Conturi inca nu si-a formulat concluziile la controlul efectuat anul trecut la Metrorex, cand a fost sesizata problema platii celor 69 de milioane de lei. Cazul este in dezbatere in cadrul instantei superioare a Curtii de Conturi si cu toate ca nu s-a dat inca o rezolutie, Politia s-a -autosesizat- si a declansat ancheta.

Motivatia? In perioada 1 ianuarie-30 iunie 1999, Metrorex ar fi efectuat ilegal plati catre trei societati de constructii-montaj, angajate printr-un contract de prestari servicii in cadrul unui proiect. Desi invinuirea -oficiala- se refera la un prejudiciu de circa un miliard de lei, in conformitate cu raportul intocmit anul trecut de Curtea de Conturi privind modul de utilizare, de catre Metrorex, a alocatiilor bugetare pe anul 1999, reiese ca suma reala imputata este de 69 milioane de lei. Aceasta reprezinta un procent de 0,4% aferent coeficientului de inflatie, adaugat lunar sumelor platite prin contract pentru manopera (salariile angajatilor celor trei firme angajate de Metrorex) pe parcursul primului semestru din 1999, in conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Finantelor-MLPAL nr.784/34N/24-06.1998.

Fosta conducere a Metrorex a aprobat, asadar, cu buna stiinta aceste plati, in baza reglementarilor MF – atunci in vigoare – si ar fi putut repara ulterior prezumtiva eroare, daca ar fi banuit ca alocatiile respective nu sunt legale, cu atat mai mult cu cat contractul s-a derulat pe tot parcursul anului 1999, iar platile s-au facut in transe.

Prima infatisare in acest caz spectaculos va avea loc in aceasta saptamana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.