Iosif Boda, fostul consilier al lui Ion Iliescu are un băiat: Daniel Boda, medic dermatolog, care între 2009 și 2011 a ocupat funcția de președinte a Agenției Naționale a Medicamentului. În această calitate a avut două „realizări”: a luat șpagă 5000 de euro de la o firmă de distribuție de medicamente (faptă pentru care a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare) și a retras Institutului Cantacuzino, unul dintre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, în luna februarie 2010 autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
Efectul a fost desigur că unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
Boda a fost schimbat în vara lui 2011 dar efectul deciziei lui s-a propagat și anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino.
În anul 2013, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma ca în anul 2014 să pună și el la dispoziţie 400.000 de doze de vaccin.
Experţii OMS au făcut, în perioada 25-27 februarie 2014, verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, după ce acesta a produs cel 400.000 de doze de vaccin antigripal, care însă nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care puteau să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu anunța, în 28 martie 2014, că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino a fost trimis de CSAT Parchetului instanţei supreme şi Curţii Constituţionale. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a apreciat că din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii (n.r. pe perioada cât a fost condus de Eugen Nicolăescu 22.12.2012-26.02.2014), s-au înregistrat deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Cute de Casaţie şi Justiţie au deschis în anul 2014 în urma unei sesizări a Corpului de control al primului ministru un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu, în cauză fiind efectuate mai multe audieri. În urma unei epertize s-a calculat un prejudiciu de două milioane de euro, fapt ce atrage competenţa DNA privind continuarea investigaţiilor, cauza fiind declinată către procurorii anticorupţie care vor face acum în continuare cercetările.
Se așteaptă ca DNA să extindă urmărirea penală asupra funcționarilor din Ministerul Sănătății.
foto: inliniedreapta.net