Home Social Suferinte deja cronice in sistemul de pensii

Suferinte deja cronice in sistemul de pensii

DISTRIBUIŢI

Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale se confrunta are dificultati in implementarea sistemului public de pensii din cauza numarului redus de personal, a starii precare a caselor teritoriale si a necunoasterii de catre participantii la sistem a legilor, releva un raport al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

O problema deosebita o reprezinta starea unora dintre cladirile in care functioneaza casele teritoriale de pensii: spatii neadecvate de depozitare a dosarelor ori pentru salariati, informatizare incompleta a sistemului de pensii. Specialistii CNPAS apreciaza ca sistemul informatic integrat ar putea fi disponibil, cel mai devreme, incepand cu mai 2003, astfel incat este necesara introducerea unui sistem informatic interimar al pensiilor (SIP).

O alta problema o constituie necunoasterea deplina, de catre asigurati si angajatori, a obligatiilor pe care le au conform noii legi. Astfel, angajatorii trebuie sa furnizeze toate informatiile necesare evidentei contribuabililor, respectiv a contributiilor in structura si la termenele cerute de lege, precum si datele necesare stabilirii prestatiilor acordate in sistem. -Angajatorii nu sunt suficient de pregatiti pentru aplicarea noului sistem. Slaba pregatire ar fi putut fi evitata printr-o campanie intensiva de informare a publicului. Modalitatile de transmitere a informatiilor si acuratetea acestora de la angajator catre sistem constituie inca un risc major, in special pentru angajatorii mici si mijlocii care nu vor putea sa-si informatizeze procesele-, arata raportul.

Raportul mai releva ca nu se cunoaste inca gradul de acceptare a noului sistem de pensii de catre persoanele asigurate individual, pe baza de declaratii sau contracte de asigurare, care vor fi si ele participanti activi la sistem.

Si rau-platnicii pun bete-n roate

O alta problema este deficitul cumulat al bugetului asigurarilor sociale de stat, pe primele patru luni ale anului, aproximativ 4.000 miliarde de lei. Nivelul este determinat nu atat de rata scazuta a colectarilor la bugetul de asigurari sociale – de la inceputul anului, gradul de colectare crescand cu 2% -, cat mai ales de faptul ca in primul trimestru au fost depuse la oficiile de pensii de trei ori mai multe dosare de pensionare decat de obicei si acest deficit va fi acoperit de la bugetul de stat.

MMSS nu a acordat reesalonari la plata datoriilor marilor debitori. Daca se va pune problema acordarii unor eventuale reesalonari, acestea vor fi date doar punctual, in cazuri extreme, in mod transparent si cu conditia neintarzierii la achitarea platilor curente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.