Home Actualitate Uniunea Judecătorilor solicită CSM să explice ce au făcut procurorii cu informările...

Uniunea Judecătorilor solicită CSM să explice ce au făcut procurorii cu informările SRI despre Hexi Pharma

DISTRIBUIŢI

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat luni plenului CSM să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care parchetele au valorificat „datele și informațiile” primite în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat plenului CSM pe data de 16 mai 2016 să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care parchetele au valorificat ‘datele și informațiile’ primite în ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte ‘referitoare inclusiv la posibile licitații trucate și diluarea de mii de ori a dezinfectanților vânduți spitalelor’.

SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre ‘chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicesti’, informări în care ‘au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară’, se arată în scrisoare.

SRI este obligat prin legea să de funcționare (14/1992, art. 11) că, în cazul în care din verificările și activitățile specifice ‘rezultă date și informații care indica pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală’.

‘Din comunicatul SRI mai sus menționat reiese evident că acesta a luat la cunoștință despre ‘date și informații din care se indica pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală’. SRI însuși face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanților și infecțiile nosocomiale, infecții care conduc la îmbolnăviri și decese’, au spus judecătorii.

‘Această realitate înspăimântătoare a fost constata recent și de un control al Ministerului Sănătății, în urma căruia toate intervențiile chirurgicale au fost sistate în mai multe spitale’, au arătat judecătorii.

Un raport al Comisiei Europene din 2012 arată ca în România au loc anual peste 60.000 de morți evitabile, decese care ar putea fi evitate dacă standardele din spitale ar fi la parametri optimi.

‘Valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni și evita îmbolnăvirea și moartea a mii de romani în ultimii 10 ani’, spun judecătorii.

‘Medici și pacienți, deopotrivă, sunt îngroziți ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanți în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naște întrebarea ce a făcut justiția în toți acești ani pentru a preveni această situație înfricoșătoare pentru orice om care se internează în spital’, mai susțin aceștia.

Rolul CSM-ului de garant al independenței justiției îi impune și obligația de a prezerva încrederea publicului în justiție.

‘Având în vedere importanța deosebită a acestei teme pentru fiecare cetățean, intensa ei mediatizare și dezbaterea publică, precum și potențialul de direcționarea a emoției publice către culpabilizarea justiției’, judecătorii au solicitat CSM-ului că, după verificarea parchetelor, să transmită public cetățenilor următoarele informații de interes public:

1. Câte date și informări legate de posibilă activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani.

2. Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora și care e stagiul dosarelor.

Investigația de presă a scos la iveală nu doar posibile acte de corupție extinse pe o lungă perioadă de timp, ce ar intra în competența DNA, dar și acte cu consecințe extrem de grave și pe termen lung privind viața și sănătatea cetățenilor romani, fapte a căror investigare intra în competența altor parchete.

‘Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat’, arată judecătorii. ‘Dincolo de ancheta penala demarată în ultimele zile, fiecare cetățean are dreptul să știe cum au acționat instituțiile în raport cu competențele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieșit la iveală acum în urma unei investigații jurnalistice.’

‘Fiecare autoritate și fiecare instituție are datoria morală față de fiecare cetățean al acestei țări să își facă un autocontrol sub acest aspect și să comunice rezultatele acestuia în mod pe deplin onest și transparent. Iar justiția este prima chemată să facă acest lucru’, mai susțin aceștia.

CSM are atât obligația legală cât și ‘obligație morală față de fiecare cetățean, care are dreptul să știe cum acționează instituțiile statului, atunci când viața sa este amenințată de corupție, neglijența sau acțiuni criminale’, argumentează judecătorii.

Justiția este putere separată în stat și este un serviciu public, iar rolul său constituțional este acela de apărător al respectării legalității, iar pentru îndeplinirea acestui rol este responsabilă în fața cetățenilor.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de purtătorul de cuvânt al CSM, care a spus: ‘Transparenta instituțională și comunicarea autentică se număra printre obiectivele prioritare de dezvoltare a sistemului judiciar și Consiliului Superior al Magistraturii. (…) conștientizând tot mai profund ca justiția nu trebuie considerată doar o putere, o autoritate, ci un serviciu public în slujba cetățeanului, (…) am învățat nu doar despre ce și cum să comunicăm, ci mai ales de ce să comunicăm: pentru că cetățenii să cunoască felul în care justiția funcționează, pentru a le proteja drepturile și libertățile, pentru a aduce justiția mai aproape de cetățean, pentru a câștiga încrederea publicului ca în România avem un sistem judiciar performant și independent, condiții inerente statului de drept.’

Uniunea Națională a Judecătorilor din România împărtășește pe deplin aceasta viziunea a Consiliului și de aceea a solicitat membrilor CSM să pună în practică principiile enunțate generos la nivel teoretic.

‘Pentru ca justiția are rolul de a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale omului, între care cele dintâi sunt dreptul la viață și la sănătate, și pentru că, în calitatea sa de garant al independenței justiției, CSM-ul are datoria de a prezerva încrederea publicului în justiție, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să comunice public câte date și informări a trimis SRI la parchete în ultimii 10 ani despre firma Hexi Pharma și ce s-a întâmplat cu aceste informări’, și-au încheiat judecătorii solicitarea lor către CSM.

‘Având în vedere consecințele extrem de grave generate de problema dezinfectanților pentru sănătatea populației, precum și faptul ca SRI a declarat că a trimis informări organelor abilitate despre aceasta, CSM trebuia să fie proactiv și să comunice deja public ce au făcut parchetele cu acele informări de la SRI. CSM trebuie să soluționeze cu celeritate această cerere, deoarece romanii au dreptul să știe ce s-a întâmplat cu acele informări de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de îmbolnăviri și decese’, a spus judecător Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.