O echipă medicală de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal „Fundeni“ a realizat, în premieră în România, primul transplant de rinichi între gemeni, aceștia având 42 de ani.
Operația de transplant de rinichi a fost realizată de echipa condusă de profesorul Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal „Fundeni“.
Potrivit unor surse medicale, unul dintre gemeni avea insuficiență renală și risca să intre în blocaj. Pentru a nu fi trecut pe dializă, s-a luat decizia transplantului, acesta primind un rinichi de la fratele lui, geamăn identic.
Fiind vorba de un transplant renal între gemeni (donator – transplantat), a căror structură imunologică este de sută la sută, medicația imunosupresoare nu mai este necesară, în acest caz riscul imunogic fiind zero.
În istoria medicinei urologice mondiale, primul transplant renal reușit a fost realizat de către doctorul Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston, în anul 1954. Atunci, rinichiul a fost donat de Ronald Herrick fratelui său geamăn Richard și a funcționat timp de opt ani. Acest eveniment a deschis calea transplantului renal între gemeni și a contribuit la studiile privind criteriile de compatibilitate, se arată într-un comunicat al Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal „Fundeni“.
Din iunie 1997 și până în prezent, la Centrul de Chirurgie Urologică și Transplant Renal „Fundeni“ a fost realizat un număr record de transplanturi, din care 80% cu rinichi de la donatori în viață și 20% cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală, rezultatele fiind superioare multor centre de referință din Europa, a precizat sursa citată.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane