Sindicatele feroviare negociaza cu administratia cailor ferate cererea de crestere cu cel putin 25% a salariilor in domeniu, prin noul contract colectiv de munca, a declarat, luni, Vasile Anghel, liderul Federatiei -Elcatel-, din comunicatii feroviare.
Sindicalistii au solicitat, pentru lunile ianuarie-decembrie 2001, o majorare salariala care sa acopere nivelul prognozat al inflatiei din acest an. Ei au avansat o cerere de crestere cu cel putin 25%, aratand ca acesta este insa un procent destul de mic, avand in vedere ca, de obicei, rata inflatiei inregistrate la sfarsitul anului este mai mare decat cea prevazuta.
Potrivit lui Anghel, societatile feroviare dispun de fonduri pentru cresterea salariilor. -Nu vom accepta o majorare mai mica de 25%, mai ales ca lunile ianuarie-aprilie din acest an au trecut deja, fara cresteri de salariu-, a spus el. Ultima majorare salariala a fost acordata, la calea ferata, in septembrie anul trecut.
Sindicatele si administratia nu au cazut inca de acord asupra nivelului de crestere a salariului, unul dintre motive fiind aprobarea cu intarziere a Legii bugetului pe acest an si, implicit, a bugetelor societatilor de stat. Un alt motiv este ca sindicatele au solicitat modificarea grilei de salarizare si utilizarea ei in calculul tuturor retributiilor angajatilor de la calea ferata.
Vasile Anghel a aratat ca, in ultimii doi ani, functiile de conducere au fost scoase din grila de salarizare, retributiile pentru directori fiind stabilite prin decizii ale Consiliilor de Administratie. Sindicatele sustin ideea introducerii unei grile unice la calea ferata, in baza careia salariile sa fie calculate pornind de la o singura valoare, care sa fie inmultita cu un coeficient corespunzator functiei.
-Sistemul de pana acum a permis directorilor sa isi stabileasca arbitrar salarii nejustificate. Diferenta intre veniturile lor si cele ale simplilor angajati este foarte mare, astfel ca valoarea salariului mediu la calea ferata nu mai este practic relevanta-, a mai spus Anghel.
Anghel a mai spus ca sindicatele feroviare ar fi dorit sa obtina, prin noul contract colectiv de munca, si tichete de masa. Legea bugetului interzice insa acordarea acestui drept in cadrul societatilor de stat cu datorii.
Negocierile pentru noul contract colectiv de munca au inceput pe 2 aprilie si, potrivit legii, nu pot dura mai mult de 60 de zile. In cazul in care, la sfarsitul acestei perioade, partile nu ajung la un acord, sindicatele au dreptul de a declansa conflictul de munca, care, in acest caz, poate merge pana la greva generala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 24.04.2025, 06:19:20