Home Social Bugetul Educatiei, un ghiozdan prea mic

Bugetul Educatiei, un ghiozdan prea mic

DISTRIBUIŢI

Nici in 2003 cele 4% din Produsul Intern Brut care ar trebui alocate Educatiei nu sunt respectate. Cele 74.480 miliarde de lei pe care Guvernul le pune la dispozitia invatamantului romanesc nu sunt – cel putin pentru invatamantul superior – o realitate.

Astfel, in bugetul Educatiei pe 2003 sunt incluse din nou atat veniturile extrabugetare ale universitatilor, apreciate la 0,3% din buget, cat si potentialele credite externe – a caror valoare totala ar putea ajunge la peste 5.000 de miliarde – garantabile de catre Guvern, in cazul in care universitatile doresc sa deruleze diverse proiecte cu credit extern. Dar de cand Guvernul a instituit aceasta posibilitate de creditare, inca nu s-au gasit beneficiari. In momentul de fata, exista trei asemenea proiecte, dar metodologia este greoaie si bancile externe care sa acorde asemenea credite universitatilor romanesti, chiar si garantate de Guvern, nu prea sunt. Practic, anul viitor, invatamantul superior va avea un buget de doar 8.853 de miliarde.

Evolutia alocatiei bugetare pentru finantarea de baza a Educatiei, in anii 1999, 2000, 2001 si 2002, precum si perspectiva lui 2003 au fost reprezentate grafic de presedintelele Federatiei Sindicale -Alma Mater- a cadrelor didactice din invatamantul superior, Razvan C. Bobulescu. -Practic, din 1999, s-a inregistrat o scadere continua a alocatiei bugetare de baza, in asa fel incat graficul arata ca o ?çgaleata?ê. Ce-i drept, cu gura in sus. Si goala, mai ales…

Pentru 2003, daca se respecta promisiunile guvernamentale, vom sta destul de bine. Adica la nivelul lui 2000… Cele aproape 150 milioane de dolari promise suplimentar nu ar trebui sa constituie un motiv de bucurie, pentru ca atunci erau mai putini studenti, mai putine cadre didactice si angajati in invatamant. In plus, daca luam ca etalon pretul gigacaloriei in 2000 si privim la cat este in prezent, ?çcresterea?ê este doar o imbunatatire relativa-, a afirmat liderul -Alma Mater-.

In invatamantul superior, se preconizeaza o crestere salariala de 12%. Daca se adauga si compensarea ratei inflatiei de anul viitor – apreciata la 8% -, se ajunge la o crestere efectiva de 20%. Adica exact cresterea din finantarea de baza. Concluzia? Ca atare, nici in anul urmator universitarii nu pot spera la o crestere reala a puterii de cumparare a salariilor pe care le vor primi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.