Home Asigurari Hărțile de risc ar putea mări tarifele de primă

Hărțile de risc ar putea mări tarifele de primă

DISTRIBUIŢI

În condițiile în care termenul pentru aplicarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinței este devansat în mod repetat de autorități, proprietarilor le rămâne la dispoziție asigurarea facultativă. Însă prețurile cresc pe măsură ce se mărește distanța dintre locuința respectivă și marile orașe. Companiile practică tarife piperate și pentru casele aflate în zonele de risc de cutremur. Cum la anul vor fi definitivate și hărțile de risc de inundație, ne putem aștepta ca primele să crească din nou.

Tarifele practicate de companiile de pe piața românească variază în funcție de materialele utilizate la ridicarea imobilului, dacă acesta este situat la oraș sau la sat, de valoarea bunurilor care pot fi sau nu cuprinse în asigurare. Astfel, pentru o casă realizată din cărămidă, lemn sau alte materiale combustibile, acoperiș din orice material, sistem de încălzire cu sobe sau electric, cu o valoare de 75.000 de euro și amplasată într-un sat din județul Botoșani, proprietarul va scoate din buzunar circa 165 euro pe an. Dacă urcăm valoarea imobilului la 200.000 de euro și îl amplasăm mai aproape de capitală, tariful de primă urcă la circa 500 de euro pe an. Dacă mergem într-o zonă care va fi înscrisă cu siguranță pe harta de risc a țării, Vrancea, pentru o construcție realizată din beton armat, cărămidă sau alte materiale incombustibile, cu planșeul și acoperișul din material incombustibil, tablă sau țiglă, cu sistem de încălzire prin centrală proprie, sobe sau sistem electric, pentru aceeași sumă asigurată, proprietarul va plăti circa 630 de euro. Într-o zonă în care inundațiile sunt la ele acasă, în satele din Tulcea, asigurarea de bază costă cam 510 euro pe an. Pentru același tip de construcție, însă situată într-o urbe suceveană, tariful este de aproape 400 de euro.
Oferta companiilor cuprinde în polița de bază riscuri ca incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri, cutremur, furtună, grindină, ploaie torențială, inundație, viitură, greutatea stratului de zăpadă sau gheață, avalanșă, coliziune cu autovehicule, tulburări civile sau vandalism și apă de conductă.
Proprietarul sau locatarul poate încheia și o asigurare de răspundere civilă față de terți, prin care poate fi protejat de eventualele pretenții financiare ale terților care au avut de suferit în urma producerii unor evenimente în imobilul pe care îl exploatează. Riscurile cuprinse pot fi decesul terților, accidentarea acestora sau daunele produse de persoane aflate ocazional la locuința asigurată.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.