Home Economic-Financiar Ministrul industiilor, -ametit- de pretul carburantilor

Ministrul industiilor, -ametit- de pretul carburantilor

DISTRIBUIŢI

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a facut ieri o declaratie socanta privind politica de preturi a SNP Petrom. Astfel, Dan Ioan Popescu a afirmat ca asa cum l-a informat Consiliul de Administratie (CA) al SNP pretul carburantilor -nu a mai fost modificat la poarta rafinariilor de la inceputul anului 2001. Declaratia a fost facuta la insistentele presei pe fondul ultimelor majorari de preturi operate de Petrom. Ministrul industriilor a mai precizat ca partea de rafinare a lucrat in pierdere din cauza cresterii componentei de acciza in pretul total al produselor petroliere, informatia fiind atribuita tot CA al SNP. Faptul ca toate rafinariile din Romania inregistreaza pierderi este cunoscut de toata lumea, dar ministrul industriilor ar trebui sa stie ca Petrom nu mai vinde carburanti la poarta rafinariilor, ci la depozite si ca preturile de la depozite influenteaza preturile de la pompa.

Lipsa de informare sau apararea propriei imagini?

Singura modificare de preturi cu care ministrul se declara a fi la curent este cea legata de cresterile in marja permisa de regulamentul interior al SNP, care permite sucursalelor practicare unor preturi mai mari cu 5% decat pretul de referinta. Fie Dan Ioan Popescu nu este in tema cu elementele ce intra in calculul pretului cu amanuntul – avand in vedere ca de mai bine de un an si jumatate produsele obtinute de Petrom nu se mai vand la poarta rafinariei, ci la depozite si deci ca punct de referinta trebuia luat pretul la poarta depozitelor – fie ministrul industriilor a recurs la o stratagema abila pentru a evita asocierea numelui sau cu una dintre sacaietoarele probleme ale populatiei, cresterea repetata a pretului carburantilor. Nu este pentru prima data cand ministrul industriilor se eschiveaza cand este intrebat despre majorarea pretului benzinei, raspunsul invariabil fiind: Intrebati Consiliul de Administratie al Petrom, ca ei discuta aceasta problema-. Trecand peste lipsa sau nu a informarii intre Ministerul Industriei si Resurselor si conducerea SNP Petrom, trebuie spus ca nemultumirea lui Dan Ioan Popescu vizavi de SNP este legata de erodarea propriei imagini publice. Pentru ca, in calitate de ministru al industriilor in subordinea caruia se afla SNP, imaginea domniei sale este periodic asociata cu scumpirile repetate ale carburantilor. In plus, de cand detine aceasta functie, Dan Ioan Popescu nu s-a remarcat prin initiative care sa conduca la o scadere a fiscalitatii in domeniul petrolier, limitandu-se sa declare ca rafinariile Petrom au inregsitrat pierderi din cauza sistemului de accizare.

Ultima scumpire la depozite a avut loc in luna septembrie

In perioada amintita de ministru, Petrom a modificat de mai multe ori preturile la poarta depozitelor, ultima majorare, deloc de neglijat, fiind facuta chiar in cursul lunii septembrie. Atunci, pretul benzinei la depozitele apartinand SNP au crescut cu 1.300.000 de lei la benzina si cu 900.000 de lei la motorina, ca urmare a cresterii accentuate a pretului international a titeiului pe fondul tensiunilor create de iminenta unui atac armat asupra Irakului. Aceste scumpiri au influentat pretul cu amanuntul in medie cu 1.000 de lei/ltru. In aceeasi luna, societatea a modificat pretul de referinta cu 1.000 de lei pe litru, fapt ce a determinat o alta scumpire, de data aceasta in limita celor cinci procente. Asa se explica modificarile succesive de preturi la statiile SNP Petrom.

Modificarea preturilor in limita celor 5% a inceput dupa 25 septembrie. La inceputul lunii septembrie, SNP ar fi trebuit sa modifice preturile in functie de evolutia euro, moneda in care este calculata taxa de drum. Euro nu a inregistrat insa fluctuatii, astfel incat sa fie necesara o scumpire a carburantilor. Insa saltul inregistrat de pretul mondial al titeiului a dat peste cap calculele oficialilor Petrom, care au luat decizia de a creste atat preturile de la depozite, cat si preturile de referinta.

La sfarsitul acestei saptamani, pretul carburantilor ar trebui recalculat in functie de evolutia leului in raport cu euro. Daca moneda europeana in care este calculata taxa de drum s-a apreciat fata de leu, atunci este de asteptat o scumpire a benzinei si motorinei. Daca evolutia este nesemnificativa, pretul ar putea ramane nemodificat. In prezent, pretul de referinta al benzinei este de 22.700 de lei/litru, iar cel al motorinei – de 16.400 de lei/litru. Prin adaugarea celor 5%, preturile pot ajunge la 23.800 de lei la benzina si 17.300 de lei la motorina, nivel la care au ajuns deja multe dintre sucursalele SNP Petrom.

Petrom a obtinut, in primul semestru al anului, venituri in valoare totala de aproximativ 30.000 miliarde de lei si un profit de aproape 1.000 miliarde de lei. Actionarii societatii au decis ca investitiile pe anul 2002 sa se ridice la o valoare totala de 14.082 miliarde de lei prin redistribuirea valorilor la nivel de sucursale, iar in cadrul fiecarei sucursale la nivel de obiective de investitii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.