– Cum veti imbunatati serviciile de transport in comun?
– Vizez, in primul rand, la extinderea liniilor RATB in cartiere si pe strazile colaterale, pe care sa circule in viitor autobuzele, care reprezinta mijlocul de transport in comun cel mai manevrabil. In prezent, circulatia se desfasoara preponderent pe marile magistrale si nu este normal, atata timp cat in cartierele Bucurestiului, pentru a ajunge la statiile RATB, mai sunt inca persoane care trebuie sa parcurga pe jos distante de pana la doi kilometri. Obiectivul imediat este sa extindem reteaua de transport urban si pe stradutele colaterale, pentru a optimiza si legatura cu metroul.
– Cand va fi introdusa taxarea unica metrou – RATB?
– Am solicitat uniformizarea serviciilor de transport la nivelul intregii Capitale. Dupa aparitia cadrului legal si in urma unei licitatii, se va trece la taxarea unica pe toate tipurile de transport in comun. Consiliul de Administratie al regiei, in colaborare cu Metrorex, a stabilit ca, cel tarziu in anul 2003, acest nou si modern tip de taxare sa devina functional. Sistemul functioneaza cu bune rezultate in Italia, la Roma. Luandu-l drept exemplu, vom introduce taxarea la ora de folosinta a mijloacele de transport in comun, atat pentru cel de suprafata, cat si pentru cel subteran. Astfel, timp de o ora, cetatenii pot circula neintrerupt, in orice sens si cu orice mijloc.
– Va fi imbunatatit si parcul de vehicule?
– Preconizam ca in acest an sa investim 400 miliarde de lei numai pentru achizitionarea de la Rocar a 100 de autobuze, care se vor adauga celor 1.280 pe care le folosim in prezent. Vom imbunatati si parcul de troleibuze si tramvaie. Astfel, la cele 242 de troleibuze vom adauga anul acesta 48, in timp ce tramvaiele, cu cele 20 modernizate in perioada imediat urmatoare, vor atinge totalul de 526.
– Cand debuteaza lucrarile la linia de metrou usor 41?
– Dupa ce vom afla castigatorul licitatiei, pentru executarea caii de rulare a tramvaiului – metrou usor – 41. Preconizam sa facem receptia acestui nou si rapid mijloc de transport in comun pana la 31 octombrie 2001. Nu vom face concesii in privinta datei pana la care trebuie incheiate lucrarile, participarea la licitatie fiind conditionata si de acest lucru. Pentru perioada in care linia de tramvai 41 va fi intrerupta datorita lucrarilor, pe cei 9,5 kilometri, adica din Ghencea la Piata Presei Libere, 50-60 de autobuze vor prelua fluxul de calatori.
– Cum veti rezolva problema transportului preorasenesc?
– El trebuia sa treaca din acest an in administrarea Ilfovului. Acest tip de transport este asigurat inca de RATB, intrucat stim ca Judetul Ilfov nu beneficiaza de banii necesari desfasurarii acestui tip de activitate. S-a optat pentru mentinerea la noi a transportului preorasenesc pana cand Consiliul Judetean Ilfov va dispune de fondurile necesare preluarii liniilor naveta. Problema este cu adevarat foarte serioasa, intrucat de liniile preorasenesti beneficiaza zilnic circa 50.000 de navetisti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 25.12.2024, 22:41:12