In timp ce la Bucuresti oficialii romani au inceput discutiile cu partea ungara pe marginea Legii statutului, la Washington, premierul Viktor Orban a lansat un prim avertisment, eliminand practic Romania de pe lista tarilor prietene. Astfel, in discutiile avute cu reprezentantii administratiei Bush, Orban a pledat extrem de calduros in favoarea admiterii Sloveniei in NATO, adaugand totodata ca Romania si Slovacia -trebuie sa indeplineasca toate criteriile necesare admiterii in alianta-. Nu trebuie uitat ca atat tara noastra, cat si Slovacia au fost criticii cei mai vehementi ai statutului destinat maghiarilor din tarile vecine Ungariei.
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti a dat raportul la MAE
Primele consultari romano-maghiare pe marginea statutului au avut loc, ieri, la sediul Ministerului de Externe, primul invitat fiind ambadasorul Ungariei la Bucuresti. Seful diplomatiei romanesti, Mircea Geoana, a declarat inaintea intalnirii ca MAE -are un punct de vedere consolidat pe marginea statutului maghiarilor din afara granitelor, existand o serie de aprecieri, observatii si critici care vor fi analizate impreuna cu partea ungara-. El a tinut sa sublinieze ca pe aceasta tema exista un punct de vedere unitar la nivelul Guvernului, atat premierul Adrian Nastase, cat si presedintele Ion Iliescu exprimand pozitii similare. In acest context, Geoana a precizat ca procesul consultarilor bilaterale are drept obiectiv -trecerea dincolo de dimensiunea politica a documentului, intrarea in substanta si analizarea problemelor practice, care ne-ar putea crea complicatii sau temeri false-.
Marko Bela crede ca aceste critici sunt -simbolice-
Presedintele UDMR, Marko Bela, nu ia in serios criticile aduse Legii statutului, apreciind, intr-un interviu acordat ziarului -Magyar Szo-, ca aceste atacuri nu vizeaza continutul legii, ci mai degraba -mesajul simbolic- al documentului. Conform declaratiilor liderului UDMR, mesajul simbolic al legii este acela ca statul ungar, reprezentat de institutiile administratiei centrale, va dispune de un act juridic cu efecte concrete asupra maghiarilor de peste hotare. In opinia sa, -a sosit timpul sa lasam deoparte obiectiile de ordin sentimental, sa ne asezam la masa tratativelor, acest lucru necesitand, atat din partea guvernantilor unguri, cat si din cea a romanilor, o atitudine deschisa, in conditiile in care, intr-un mediu ostil, Legea statutului nu va putea fi aplicata sau va intampina dificultati-.
Mai mult, presedintele UDMR a tinut sa sublinieze ca si Guvernul roman a emis un act referitor la sustinerea romanilor de peste hotare, fapt ce i-ar putea indreptati pe maghiarii din Romania sa se planga de discriminare. El a dat exemplul sprijinului acordat Republicii Moldova sub forma de burse, fonduri pentru publicatii etc.
De altfel, Guvernul de la Bucuresti vrea sa adopte cat de curand o strategie pentru romanii de peste hotare, ministrul de externe, Mircea Geoana, precizand, ieri, ca acest document va fi de fapt -un set de politici- extrem de cuprinzator, cu referiri atat financiare, cat si academice si religioase.
La Washington, Viktor Orban nu ne trece pe lista prietenilor
Aflat in vizita oficiala la Washington, seful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a scos Romania de pe lista prietenilor pe care-i recomanda pentru admiterea in NATO. Dupa ce a pledat extrem de favorabil cauza Sloveniei, subliniind chiar ca neadmiterea acestei tari in NATO a fost o greseala, -un accident istoric-, premierul ungar a precizat ca Slovacia si Romania -trebuie sa indeplineasca toate criteriile de aderare-. El a mai mentionat ca Ungaria sprijina puternic admiterea in NATO a tarilor baltice si ca, in cazul sprijinului pentru Slovenia, este vorba atat de -interes national, cat si de simpatia pentru sloveni-. Atat Romania, cat si Slovacia au criticat in termeni duri statutul maghiarilor dinafara granitelor, promovat de Cabinetul Orban, fapt ce ar putea naste suspiciuni ca pozitia adoptata de premierul ungar la Washington nu este straina de opozitia celor doua tari la acest act normativ.
Romania ia in calcul neadmiterea in NATO in 2002
Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a afirmat, ieri, ca Romania ia in calcul si posibilitatea neincluderii in NATO la summit-ul de la Praga de anul viitor. -Chiar daca nu va fi acceptata, Romania va continua pe drumul integrarii. Aceasta este optiunea noastra strategica si nu de conjunctura-, a subliniat Geoana. Precizarile sale au fost facute in urma aparitiei in -The Washington Post- a unui comentariu in care erau aratate -fragilitatea democratiei- din Romania si posibilitatea unui refuz pentru tara noastra la summit-ul NATO de anul viitor.