Grupa sangvină influențează în mod direct riscul de apariție a unor tipuri de cancer, a problemelor de fertilitate și a ulcerului stomacal, dar și a altor maladii, precum holera și malaria, potrivit unui studiu recent, publicat în revista „The Lancet“, relatează dailymail.co.uk.
Timp de foarte mulți ani, teoria potrivit căreia grupele sangvine ar avea și o altă relevanță din punct de vedere medical în afara transfuziilor de sânge a fost respinsă categoric de către oamenii de știință.
Această teorie nu a fost privită cu mai multă încredere nici după apariția „dietei pe baza grupei sangvine“ – un regim preferat de multe staruri din showbiz, potrivit căruia grupa sangvină determină într-un mod hotărâtor felul în care organismul unei persoane metabolizează anumite alimente.
Însă tot mai multe studii recente au dezvăluit mecanismele prin care grupele sangvine le fac pe anumite persoane să devină mai vulnerabile în fața unor boli sau chiar să le protejeze de ele.
Cel mai recent studiu despre grupele sangvine a relevat faptul că persoanele care au grupa sangvină O prezintă un risc de infarct mult mai scăzut.
Cercetătorii de la Pennsylvania University din Statele Unite ale Americii au făcut această descoperire în cadrul unor cercetări medicale efectuate pe un eșantion de peste 20.000 de persoane. Potrivit acestui studiu, cele mai multe dintre persoanele care prezintă o anumită genă, numită Adamts7, prezintă un risc semnificativ de a suferi un infarct. Însă în cazul persoanelor care au grupa sangvină O și care au gena Adamts7, acest risc este foarte scăzut.
Medicul Muredach Reilly, coordonatorul acestui studiu, consideră că descoperirea aceasta ar putea fi folosită pentru punerea la punct a unor noi terapii și medicamente care se adresează persoanelor expuse riscului de infarct. Astfel de medicamente ar putea „mima“ efectele benefice ale grupului de gene asociate cu grupa sangvină O.
Doar 40% dintre britanici știu care este grupa lor sangvină, potrivit National Blood Service. Însă în viitor acest procent va crește cu siguranță, deoarece oamenii vor dori să afle ce grupă sangvină au și vor înțelege mai bine implicațiile acesteia asupra stării lor de sănătate.
Grupa sangvină este determinată de genele moștenite de la părinți.
Fiecare grupă sangvină acționează în felul ei pentru a asigura o anumită apărare a organismului în fața bolilor mortale.
Grupa de sânge O predispune la ulcer
Însă fiecare are, la rândul ei, propriile slăbiciuni. Astfel, persoanele cu grupa sangvină O prezintă cel mai mic risc de a muri de malarie, comparativ cu persoanele care au celelalte grupe sangvine. Însă aceleași persoane sunt mai vulnerabile în fața holerei și a ulcerelor stomacale cauzate de virusuri și bacterii.
Vreme îndelungată, studiile referitoare la grupele sangvine au fost discreditate din cauza naziștilor.
Otto Reche, un profesor german nazist de „științe rasiale“, susținea în anii ‘30 că arienii puri au cu toții grupa sangvină A.
Deși astfel de afirmații sunt considerate în prezent complet absurde din punct de vedere științific, în Japonia zilelor noastre încă se practică o anumită discriminare pe baza grupelor sangvine. În anii ‘20, cercetătorii niponi au afirmat că grupele sangvine reprezintă motivul pentru care oamenii au personalități diferite.
Această teorie a căpătat apoi atât de mult teren, încât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata imperială japoneză a alcătuit batalioane de luptă pe baza grupelor sangvine ale soldaților.
Ideea a reapărut în anii ‘70 și o serie de bestselleruri japoneze au contribuit la apariția teoriei potrivit căreia persoanele cu grupa sangvină A sunt emotive, dar neliniștite, cele cu grupa B sunt expansive, dar concentrate, cele cu grupa O sunt sociabile, dar încăpățânate, iar cele cu grupa AB sunt pasionate de artă, dar și imprevizibile.
În anii ‘50, mai mulți cercetători de la patru clinici din Londra au descoperit că riscul de a dezvolta cancer gastric era mult mai mare pentru pacienții cu grupa sangvină A, comparativ cu pacienții cu grupa O. Însă pacienții cu grupa O prezintă un risc mai mare de a suferi de ulcere digestive.
Autorii altor studii au descoperit că persoanele cu grupele sangvine AB și B prezintă un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic.
Persoanele cu grupa O sunt cel mai puțin expuse în fața riscului de a se îmbolnăvi de cancer, însă ele sunt mai vulnerabile în fața norovirusurilor, acele virusuri care pot cauza infecții ale stomacului cu caracter letal, prin vărsături și diaree cronice.
În plus, bărbații cu grupa O sunt predispuși la îngrășare, afirmă cercetătorii danezi.