Home Politic Udrea îl indică pe Boc drept cauza blocării fondurilor europene în 2011....

Udrea îl indică pe Boc drept cauza blocării fondurilor europene în 2011. Președintele Băsescu o umilește înfiorător

DISTRIBUIŢI

100% blondă, Elena Udrea a emis astăzi în jurul orei 12.00, un comunicat prin care anunța că „PMP depune moţiune simplă pe energie dacă nu se renegociază redevenţele. Prin amânarea cu un an a renegocierii redevențelor pe care România le
primește de la companiile care îi exploatează resursele naturale, Guvernul condus de Victor Ponta a demonstrat încă o dată că își urmărește propriile interese și nu interesele românilor.  „Decizia Executivului de a amâna cu un an renegocierea redevenţelor reprezintă un act de trădare şi de sabotare a economiei naţionale” a declarat Elena Udrea, președintele PMP.”

Șase ore mai târziu, de la Palatul Cotroceni, președintele Băsescu a explicat că redevențele NU se pot modifica și a explicat cum funcționează mecanismele:
„Penibili trebuie sa fie unii. O scurta referire la redevente. Am inteles ca asta il framanta pe premier, stabilitatea fiscala sa nu deranjeze prin modificarea redeventelor companiilor. Il atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga cum functioneaza aceste mecanisme. Redeventele sunt stabilite de legea petrolului si gazelor plecand in principiu de la marimea zacamantului, intre 3 si 13,5%. Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor. Ce ii scrie lui Victor Viorel in legea de privatizare vizeaza strict OMV Petrom si nu e aplicabil celorlalte companii care au concesiuni.
Cand si-au facut planurile de investitii le-au facut in baza unor redevente aflate in lege.
Ce poate insa face guvernul: langa redeventa, functie de marimea zacamantului, mai sunt doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015 in mod normal.
Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele, nu le mentine, astea sunt in lege si nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste doua taxe. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie, Guvernul le poate mentine si sa le mareasca, taxele sunt problema Guvernului si se aplica tuturor, fara sa fie  nevoie sa negocieze.
Sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua
Aici Guvernul trebuie sa tina cont cat de mult creste suma celor doua taxe. Sunt zacaminte care nu ar mai rentabil a fi exploatate. Ministerul de Finante trebuia sa faca asta. El administreaza Codul Fiscal, iar aceste taxe se gasesc in Codul Fiscal. Taxele sunt o optiune a unui stat, nu trebuiesc negociate, spre deosebire de redevente care necesita discutii cu toti concesionarii. UE nu ne lasa sa avem redevente diferite pentru concesionari diferiti.
Singura modalitate la care se asteapta toata piata – toti stiau ca de la 1 ianuarie se va introduce o alta taxa.
Premierul spunea azi sa dam stabilitate. Nu, asa creeaza instabilitate. Toata piata a asteptat sa stie care va fi taxa pentru urmatorii zece ani, iar acum se amana cu un an, iar planurile lor de afaceri nu pot fi facute, vor astepta inca un an pentru a afla care vor fi aceste taxe.” a declarat astăzi președintele Băsescu.
 
Președintele care e cel mai informat om din România, cu siguranță aflase de intenția lui Udrea de a se face de rușine și cu depunerea unei moțiuni prostești pentru modificarea unor redevențe ce nu puteau fi modificate. Oare să se fi supărat atât de tare președintele pentru atacul ei de azi la Emil Boc? Oare, în sfârșit a înțeles că Udrea e o mediocră cu care n-ai ce să faci? (ca să-l cităm chiar pe președinte care se referea la macoveism). Sau pur și simplu Udrea a fost o victimă colaterală care nu mai contează?

Astăzi Udrea i-a lăsat pe români cu gurile căscate

Deși Emil Boc a susținut-o la președinție lăudând-o și însoțind-o în campania electorală, astăzi Elena Udrea, dând încă o dată după episodul Cristian Diaconescu, dovada unui caracter de mahala, într-un interviu în EVZ a explicat cum au fost blocate fondurile europene în 2011 după ce a ținut să menționeze că ea e ”foarte atentă la formulări”.

CITEȘTE ȘI: CARACTERUL ELENEI UDREA ÎI PROVOACĂ GREAȚĂ LUI ION CRISTOIU

Udrea a uitat cum mințea fără să clipească despre cel mai competent prim-ministru, Emil Boc și astăzi a explicat cum acesta a semnat niște hotărâri de guvern care încălcau regulile UE, la inițiativa șefei de atunci a ANRMAP, Cristina Trăilă care au dus la blocarea fondurilor europene. Aceste afirmații ar putea chiar să-i creeze probleme penale lui Boc, infracțiunea de abuz în serviciu fiind ca și probată de spusele lui Udrea. Chiar două infracțiuni, fiind două Hotărâri de guvern.

Elena Udrea: Cristina Trăilă a reuşit să păcălească Guvernul să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care instituţia pe care o conducea devenea singura care putea face controale pe modul în care erau folosite fondurile europene. Ceea ce era în contradicţie cu regulile UE, care prevedeau ca Autorităţile de Management din ministere şi Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi făceau aceste controale. (…) Unul din motivele pentru care fondurile europene au fost blocate de la Bruxelles a fost şi faptul că o instituţie neacreditată de ei intervenea în procesul de absorbţie în locul celor prevăzute de lege. În plus, toate cele patru proiecte finanţate prin POR, spre exemplu, care au fost identificate de Comisia Europeană cu nereguli în procedurile de licitaţie, fuseseră controlate de ANRMAP. Așa că au suspendat acordarea banilor europeni şi ne-au cerut inclusiv să rezolvăm problema cu această Autoritate, fie excluzând-o, fie acreditând-o la Bruxelles, dacă țineam mortiş să o avem amestecată în treabă. În prima ședinţă de Guvern după decizia Bruxelles-ului, Cristina Trăilă a anunţat că renunţă la a mai controla beneficiarii de fonduri europene.
Dan Andronic: Înţeleg, dar dacă s-a rezolvat problema, de ce nu s-au deblocat fondurile europene?
Până la următoarea şedinţă doamna Trăilă s-a mai gândit şi a venit cu o năzbâtie şi mai mare. Ne-a cerut să îi dăm dreptul de a controla toate documentaţiile de licitaţii, înainte de a fi urcate pe SEAP! Această activitate nu era supusă acordului cu Comisia Europeană, deci nu avea nevoie de acordul lor. În mod surprinzător, a obţinut acest drept şi, luni de zile, toate licitaţiile au fost blocate. Vă daţi seama ce însemna ca mii de documentaţii să fie verificate de câţiva oameni înainte ca ele să devină publice? Evident că nu exista atâta resursă umană şi atâta logistică. Absorbţia fondurilor europene s-a blocat, dar şi derularea proiectelor cu finanţare din alte surse, cum ar fi bugetul de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.