Conflictul de munca declansat in urma cu cateva zile intre sindicatele feroviare si administratia Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) este departe de finalizare. Ieri, ministrul de resort Miron Mitrea s-a intalnit cu liderii federatiilor sindicale de la calea ferata, carora le-a prezentat oferta finala de majorare a salariilor pe acest an, respectiv 20%, incepand de la 1 iunie a.c. -In cazul in care indicele de inflatie va fi mai mare decat cel preconizat, la sfarsitul lunii noiembrie se va face o evaluare, urmand ca in decembrie sa se acorde o noua majorare, care sa acopere procentul de inflatie depasit-, a spus ministrul. El a ordonat managerilor celor cinci societati feroviare sa incheie bugetele de venituri si cheltuieli pe anul in curs, incluzandu-se majorarea salariala de 20%. -Probabil ca unele sindicate vor accepta, iar altele nu. Este problema lor. In acest context, nu stiu daca se va incepe negocierea contractelor colective de munca. Cu sau fara aceste contracte, este dreptul nostru sa incheiem bugetele societatilor feroviare si sa acordam cresterile salariale pe care ni le permitem-, a afirmat Miron Mitrea. El a precizat ca majorarea de 20% a salariilor, oferita de administratie incepand cu 1 iunie a.c., reprezinta o crestere medie anuala de 13,6 procente, care acopera in totalitate inflatia -si nu numai-.
Liderul Federatiei Sindicale Miscare-Comercial, Ion Molea, s-a aratat cel mai vehement contestatar al ofertei facute de Miron Mitrea, spunand ca refuza sa semneze Contractul colectiv de munca pe motiv ca -majorarea salariala va fi aplicata in mod discriminatoriu, in functie de clasa de salarizare a fiecarui angajat-. -Cei cu clase mici vor beneficia de cinci-sase procente, iar ceilalti de la 20 la 45 de procente-, a spus Molea. El a precizat ca ii va sfatui pe membrii de sindicat sa nu accepte oferta administratiei si sa opreasca lucrul.
Cu toate acestea, Molea a fost primul care a semnat Contractul colectiv de munca, reusind sa-i convinga pe directorii unor companii feroviare sa modifice clasele de salarizare. Primul convins a fost directorul companiei CFR SA, care gestioneaza infrastructura, Mihai Nicolaiciuc. Problema dlui Molea era faptul ca cei incadrati in clase de salarizare mai mari, adica cu nivel de instruire mai ridicat, cum ar fi lucratorii de la instalatiile feroviare sau mecanicii de locomotiva, vor primi mai multi bani. In federatia sa sunt cuprinsi acarii, cei care dau cu ciocanul in roata, casierii si -nasii-.
Liderii Federatiei Elcatel (instalatii feroviare) nu-si stabilisera inca un punct de vedere, insa inclinau sa nu semneze documentul in forma propusa de Mitrea. Mecanicii de locomotiva au fost cei mai radicali si au amenintat ca pe data de 10 iunie ar fi posibila declansarea unei greve de avertisment. -Vrem sa facem totul legal si, de aceea, maine (azi – n.red.) notificam conflictul la Ministerul Muncii-, ne-a spus vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane