Cele opt societati regionale de transport feroviar de calatori au inregistrat, in anul 2000, pierderi in valoare de 250 miliarde de lei, a afirmat ieri ministrul transporturilor, Miron Mitrea. In opinia sa, nivelul pierderilor ilustreaza modul defectuos in care acestea si-au desfasurat activitatea anul trecut (n.n.: in luna februarie 2000 s-a procedat la restructurarea CFR Calatori in opt regionale si o companie de lung parcurs) si totodata justifica necesitatea ?çre-reorganizarii?ê acestora, efectuata la inceputul acestui an. Potrivit ministrului, prima etapa a celei de-a doua reorganizari a CFR Calatori s-a consumat in luna martie, atunci cand cele opt regionale au fost reunite si incluse din nou in subordinea CFR Calatori. In acel moment, numarul functiilor de conducere a fost redus cu 40,3%, respectiv 501 posturi din totalul de 1.201.
Cea de-a doua etapa de restructurare, prevazuta pentru pentru perioada urmatoare, vizeaza externalizarea unor activitati din cadrul CFR Calatori, care nu sunt direct legate de activitatea de productie de la calea ferata. Primele unitati vizate sunt agentiile de bilete ale CFR, care vor fi, conform declaratiilor ministrului, -comercializate si lasate sa se descurce in mediul concurential al economiei de piata-.
Miron Mitrea a precizat ca alte 2.960 de posturi vor fi desfiintate, o data cu expirarea contractelor de munca ale persoanelor angajate pe perioada determinata. Vor fi disponibilizati 1.027 de angajati TESA, dupa ce s-a constatat ca numarul acestora este mult prea mare fata de noile nevoi de personal ale CFR Calatori.
Ministrul transporturilor intentioneaza ca in intervalul imediat urmator sa micsoreze numarul societatilor regionale de la opt la patru, -pentru fluidizarea traficului si pentru mai multa eficienta-. -In Romania, avem de-a face cu o organizare mai mult istorica decat necesara-, a conchis Mitrea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane