Home Legislație -La BRD se dau telefoane politice la care se raspunde gretos-

-La BRD se dau telefoane politice la care se raspunde gretos-

DISTRIBUIŢI

Pe presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, l-am gasit dupa incheierea programului bancii, in fata televizorului. Urmareste indicii bursieri pe CNN. A castigat multi bani in viata si pe majoritatea i-a investit in actiuni pe piata internationala de capital. Este nemultumit. -Aproape tot anul trecut si anul acesta nu mi-a mers bine. Altadata…-. Altadata, Bogdan Baltazar locuia si lucra in City, la Londra. In perioada 1991-1996, a fost consilier superior bancar, coordonatorul grupului pentru Romania din cadrul centralei Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Atunci a castigat cei mai multi bani si a stiut sa-i inmulteasca.

-Probabil am fost cel mai bine platit roman pe stat de salariu. Din banii aceia, am facut contributii masive voluntare pe piata de capital, prin intermediul societatii de gestiune de active Philip Drew, din cadrul fondului de pensii al BERD, consortiul UBS. A fost o perioada foarte buna, in care actiunile au mers extraordinar. Toti cei care aveam cresteri mari ale valorii activelor credeam ca suntem niste genii. Eu cel putin asa credeam, pentru ca aveam un randament anual al plasamentelor de 18-19% in dolari. Tot eu sunt, insa, cel caruia dupa 1997 ii cam stagneaza totul, ba chiar merge in jos. Acolo, insa, marele avantaj era ca ma aflam in City si eram mult mai conectat cu ceea ce se misca, cu ce se barfea, si aveam posibilitatea sa-mi schimb de multe ori, contra unei sume infime, structura portofoliului de investitii-, isi aminteste presedintele BRD. Chiar si acum, Bogdan Baltazar are portofoliul de investitii personale tipic pentru un om de 30 de ani, desi are 61 de ani. Cea mai mare parte a banilor sunt in actiuni. Restul, in depozite bancare la termen, cu dobanzi mici.

Despre pierderile plasamentelor personale, presedintele BRD isi permite sa vorbeasca cu detasare si chiar sa se autoironizeze. La fel si despre experiente din trecut, pe care altii le-ar expune cu o morga potrivita importantei pozitiilor detinute. In viata a facut de toate. A fost asistent universitar la Politehnica, angajat in Ministerul de Externe, unde a ajuns pana la functia de director, pentru a fi indepartat in 1981 din considerente politice si trimis sa lucreze ca inginer in cadrul intreprinderii de Anvelope Danubiana – Popesti Leordeni. A participat, in anii *70, la negocierile de intrare a Romaniei in Fondul Monetar International si Banca Mondiala. A fost analist financiar la Banca de Investitii a ONU, a intrat in politica si a iesit din politica, a condus Fondul Proprietatii de Stat, in 1997, din functia de vicepresedinte, si a ajuns, in final, la BRD, unde s-a ocupat direct de privatizarea bancii. O invatatura din toate aceste experiente: -30 de ani in agitatia asta m-au invatat sa stau in culoarul meu, oricare ar fi acela, si sa-mi vad de treaba-. Acum, Bogdan Baltazar este presedintele uneia dintre cele mai mari banci din tara si printre primele 20 din Europa Centrala si de Est, banca ce detine peste 20% din piata creditului romanesc si care a obtinut cam tot din ceea ce se putea obtine in materie de premii internationale si interne.

De ce se face un inginer bancher?

In 1962, Bogdan Baltazar termina Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini a Politehnicii Bucuresti. Tema lucrarii de diploma o tine minte si acum: -Linie automata pentru prelucrarea fruzetei de la Camionul SR 143-, documentata la uzina Steagul Rosu (astazi Roman) din Brasov. Cursurile de atunci i-au prins bine mai tarziu, cand a trebuit sa crediteze intreprinderea Tractorul din Brasov, pe care o cunostea foarte bine. Bogdan Baltazar a fost un student cu -dosar prost-. -Tata a fost arestat politic, iar mama, care era conferentiar universitar de limba franceza, a trebuit sa plece din universitate si sa refaca o noua facultate, de matematica. Cand ai origine nesanatoasa si nu ti se rezerva decat 5% din locurile din facultati, singura speranta este sa fii cel mai bun. Asta nu se poate face decat printr-o munca extraordinara-, isi aminteste fostul politehnist. Tine, totusi, sa precizeze: -In tinerete, toata frumusetea era sa nu se vada ca muncesti. N-am fost un tocilar, dar am invatat. In Politehnica se spunea: dormi, studente, dormi in pace, tara inginer te face. Eu imi petreceam o ora in fiecare zi revazand cursurile, astfel incat in sesiune nu trebuia sa repet decat cinci ore pe zi-.

Politehnica nu a fost de ajuns. Studentul Bogdan Baltazar si-a dat seama ca ingineria nu prea mai merge si a facut cursuri postuniversitare la Facultatea de Drept, dupa care si-a dat doctoratul in Economie la City University din New York. A putut intra astfel in diplomatie, ca si consilier economic. -Am lucrat foarte mult pe negocieri financiare si comerciale internationale si asta m-a ajutat, mai tarziu, sa devin bancher-, isi aduce aminte. In perioada in care a fost analist financiar la Banca de Investitii a ONU si mai ales in MAE, s-a ocupat de mari negocieri de daune: vase romanesti care erau prinse la pescuit ilegal in Mauritania sau in Namibia, cargouri care distrugeau porturi din neatentia capitanului, societati mixte care nu mergeau. -Tot timpul eram ceea ce se numeste un ?çtrouble shouter?ê, deci <rezolvitor de crize>, si mi-au placut foarte mult negocierile economice.-

Love affair cu Petre Roman

Un economist cu o cariera ca a lui Bogdan Baltazar a ajuns rapid sa fie curtat, dupa 1989, pentru a intra in politica. -La intoarcerea in tara, am lucrat pentru un prieten, pe gratis. Adica am fost coordonatorul national al campaniei prezidentiale a lui Petre Roman. Am dat bani si de la mine, pentru ca erau cheltuieli foarte mari si vistieria partidului am gasit-o foarte goala. Dupa aceea, am intrat la FPS, unde am fost vicepresedinte (februarie 1997 – mai 1998). Nu era salariu, ci indemnizatie, asa ca mi-am ruinat cartea de munca si pensia-, zambeste Bogdan Baltazar. Intre 1990 si 1991 a fost ministru in Guvernul Roman, insa a devenit membru PD abia in 1996, pentru ca nu se putea altfel. -Venind sa coordonez campania dlui Roman, in statutul partidului era obligatoriu sa fii membru al Biroului Executiv al PD. Toata chestia a fost, de fapt, un love affair cu Petre Roman. Eu nu puteam sa fiu insa pedist adevarat deoarece, ca ideologie, sunt de centru-dreapta. De fapt, eu nu aveam ce sa fac la PD-, considera acum presedintele BRD.

De ce i-a placut de Petre Roman? -Eh… Sunt foarte multe lucruri de spus. Perioada 1990-1991, cand ne-am apropiat noi si cand mi-a oferit sa intru in Guvernul lui, a fost pentru intreaga Romanie o speranta. Sigur, o speranta desarta. Credeam ca suntem pe rampa de lansare. Si Roman a reprezentat toate aceste sperante. Dupa perioada trogloditilor si a urangutanilor ceausisti, care erau cvasianalfabeti, a aparut un om care vorbea sase limbi straine, care era fermecator si destept.- Pactul lui Bogdan Baltazar cu Petre Roman a fost: -Dl Baltazar, stati langa noi, ne spuneti cand gresim si ce credeti despre actiunea guvernamentala si apoi o prezentati cum credeti mai bine-. Ceea ce Baltazar a si facut timp de aproape un an, -in niste conditii foarte delectabile sub aspectul confruntarii cu adversarii politici si cu neroziile lor, care erau aproape miscatoare-.

Fostul coordonator al campaniei prezidentiale din 1996 ii spune si acum lui Petre Roman de ce crede ca a gresit in timpul guvernarii in Conventie si la alegerile mai recente, din 2000: -A gresit atunci cand a devenit clar ca partenerii de guvernare reprezentau un grup de oameni cum nu se poate mai nepregatiti, mai neconectati la modernitatea occidentala. Cand a realizat ca nu se face reforma, trebuia iesit de la guvernare. Sigur ca nici Roman nu este lipsit de vina lui, dar un partid nu este numai Roman sau vicepresedintele, ci este o masa de zeci de mii de militanti. Masa aceasta are, cat timp este la putere, o functie de inspector intr-o piata, de supraveghetor la Sanepid, functii interesante. Am avut sentimentul clar ca partidul nu vrea iesirea de la guvernare-. Cu Petre Roman, Bogdan Baltazar continua insa sa se considere cel mai bun prieten, chiar daca a iesit din PD si a parasit functia detinuta la FPS, sprijinind disparitia acesteia, -din motive de lehamite-. I s-a oferit apoi presedintia Bancorex. A refuzat-o, pentru ca stia ca banca este aproape distrusa si ca nu va primi nici un fel de sprijin politic pentru a o redresa.

Raspuns -gretos- la telefoane politice

Venirea la BRD a fost foarte buna nu numai pentru finantele personale, ci si pentru viitorul bancii, care s-a privatizat la putin timp dupa numirea noului presedinte. Pentru un fost politician ajuns bancher, telefoanele politice continua sa sune destul de des. -La BRD, toata ziua se dau telefoane politice, dar nu trebuie blamat acel parlamentar care o face pentru cineva din circumscriptia lui. Mi se spune ca asta este trafic de influenta, ca ar trebui sa-i reclam. Mie mi se pare insa normal sa vina la mine pe acea deformatie de gandire potrivit careia trebuie sa mergi direct la sef. Inteleg, dar din pacate imi consum foarte mult timp cu astfel de rugaminti. Omul soseste aici, studiez afacerea, dar eu nu iau nici o decizie. Vorbesc cu un director, il intreb pe solicitant ce produse vrea sa vanda, daca isi cunoaste concurenta si daca are garantii si apoi il dau pe mana directorului, cu consemnul clar stiut: fara a consuma mari resurse umane, daca poate sa-l ajute pe solicitant sa construiasca un credit, sa i-l dea. Se cheama ca serviciul mi l-a facut senatorul respectiv, care mi-a adus un client bun. Daca nu iese, nu iese, si n-avem nici o suparare. Mi se spune ca sunt <gretos>… cei de la PD, dar nu numai, mi-au spus asa la primele refuzuri-, recunoaste Bogdan Baltazar.

Cateva telefoane politice, ceva mai vechi, au creat si la BRD destule necazuri. -Cu creditul de 60 miliarde de lei dat la Tractorul, in 1998, cu garantia statului, si acum mai avem probleme. Reusim sa recuperam cu destula dificultate de la Ministerul Finantelor transele pe care nu le ramburseaza uzina. Eu inteleg de ce statul nu plateste, dar nu sunt platit sa inteleg-, spune presedintele BRD. Cel care si-a petrecut zeci de ani in diplomatie, in politica si la guvernare, gaseste solutii: -Desi nu pot sa fortez statul, cunosc lumea. Ministrul finantelor, dl Mihai Tanasescu, care ma onoreaza cu prietenia lui, ma poate pune in situatia sa-i spun: Dle ministru, garantia asta este irevocabila si neconditionata, deci este ca un certificat de trezorerie. Ce impresie credeti ca ati face daca am spune ca un cvasicertificat de trezorerie al statului roman nu este onorat? Pot sa ajung si la chestia asta, pentru ca am sefi la Paris, am actionari principali… Nu e vorba de a forta, ci de a pune oameni in situatia de a pricepe-.

Bancherii seamana cu bancile lor

Nu tot din piata bancara este pe placul presedintelui BRD. -Ma deranjeaza multe. Sper sa se rezolve in curand scaderea rezervei minime obligatorii la BNR, care este foarte mare acum. Ma mai deranjeaza faptul ca ne recuperam greu si cu pierderi mari, in primul rand datorita inflatiei, creditul fiscal pe care il acordam in fiecare luna Ministerului Finantelor.- Bogdan Baltazar este insa bucuros ca cel putin intre bancheri exista destul de mult fair-play. In opinia sa, pe piata bancara romaneasca exista tipologii de bancheri: -Tipologia o dau insa bancile respective, si mai putin trasaturile personale. In general, banca pe care o conduci te formeaza. Spre exemplu, BRD are peste 20% din piata de credit a tarii, este o banca foarte mare in Romania. De aceea, eu trebuie sa fiu cum este banca, dupa cum si banca a luat ceva din mine: spiritul tehnocratic, precis. Asa m-as caracteriza ca bancher. Ma bazez foarte mult pe evitarea deciziei unilaterale a unei singure persoane. In materie de banking, acest lucru este criminal. Probabil ca daca as fi lucrat la o banca mica, as fi fost mai versatil, mai <italian>, mai mobil, mai alergator prin piata. Bine ca nu am nevoie! Sper sa dispara foarte curand tipul de bancher fidel la stat, care sta agatat de telefon sa i se spuna ce sa faca. Nu ca ar exista de astia…-

Prefer sa fac afaceri cu femeile

Femei-bancher nu sunt putine in sistemul bancar, observa presedintele BRD. La banca sa, 75% din personalul de conducere din Centrala este feminin. -Prefer, in general, sa lucrez cu o femeie. Pentru seriozitate, meticulozitate, incoruptibilitate. Barbatii sunt animale mai sociale, mai predispusi la a fi flatati, la a arata ce puternici si grozavi sunt ei. Femeile sunt cu picioarele mult mai pe pamant si mai atente la lucrurile esentiale ale vietii. Prostiile pe care le fac in afaceri barbatii, chiar furtisagurile, sunt mult mai mari, statistic vorbind, decat cele pe care le fac femeile. Eu sunt destul de feminist in general. Tocmai pentru ca ma consider un barbat puternic, am relaxarea sa recunosc femeilor calitatile-, afirma Bogdan Baltazar. Presedintele BRD se declara indragostit si acum de propria sotie. Are doi copii, o fata in varsta de 34 de ani si un baiat de 31. A incercat sa-i indemne sa se faca bancheri, dar nu a reusit. Fata este un inginer de exceptie si lucreaza de 10 ani la Londra, la cea mai mare companie de prospectiuni din lume. Baiatul este si cetatean american prin nastere, deoarece s-a nascut in SUA, cand tatal lucra ca analist financiar la ONU, in perioada 1968-1971. Familia Baltazar are o casa de vacanta la munte, de circa 120 de metri patrati. -Este una dintre cele mai mici vile din Breaza, unde sunt inconjurat de mai multe buncare ale unor referenti de gradul doi din diferite institutii-, spune fara suparare Bogdan Baltazar. De altfel, presedintele BRD a incetat de mult sa se mai mire de ciudateniile din Romania. -Singura conditie de a-ti pastra sanatatea mentala este sa te ocupi de ale tale si sa nu te mai uiti in jur. Sa te ocupi de sfera ta.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.