Politistii au inceput cercetarile preliminare in 225 de dosare privind privatizarea sau postprivatizarea unor societati comerciale cu capital de stat. Colonelul Aurel Milescu, seful Directiei Economico-Financiare din IGP, spune ca sunt vizate mai multe persoane din conducerea FPS si ca exista mai multe plingeri impotriva fostului presedinte al institutiei, Radu Sirbu.
Politistii din cadrul Directiei Economico-Financiare (DEF) a Inspectoratului General al Politiei au inceput cercetarile preliminare intr-un numar de 225 de dosare privind nereguli comise in procesele de privatizare a unor societati comerciale cu capital de stat sau dupa privatizarea acestora, a declarat, ieri, colonelul Aurel Milescu, directorul DEF.
-Efectele agresarii patrimoniului statului roman prin privatizari frauduloase se manifesta, in continuare, acut, aceste fapte avind repercursiuni deosebit de negative atit asupra economiei nationale, dar si in plan social-, a spus seful DEF. Colonelul a dezvaluit ca sint vizate mai multe persoane din conducerea Fondului Proprietatii de Stat si ca exista mai multe plingeri impotriva fostului presedinte al insitutiei, Radu Sirbu, in care acesta este acuzat de abuz in serviciu. Fostul presedinte al FPS a fost deja audiat in legatura cu aceste sesizari. Seful DEF a precizat ca, printre plingerile primite, sint si unele care se refera la situatia din Insula Mare a Brailei. Colonelul Aurel Milescu spune ca, in lunile care s-au scurs de la inceputul acestui an, au continuat actele de proasta gestionare a activelor si fondurilor unor societati comerciale cu capital de stat, de catre administratorii acestora sau de catre persoanele cu functii de conducere, concretizate in infractiuni de abuz si negilijenta in serviciu, delapidari, gestiune frauduloasa sau deturnare de fonduri. -Aceste fapte se comit, in special, prin nedepunerea sumelor datorate bugetului de stat, desi ele au fost colectate de la angajati-, a spus seful DEF.
Funtionarii statului, complici la fraude
Colonelul Milescu a adaugat ca si anul acesta a continuat sa ia amploare numarul infractiunilor de escrocare a agentilor economici, prin diferite metode, cea mai des folosita fiind aceea a folosirii de file cec, chitante sau facturi false. Valoarea prejudiciilor produse, anul trecut, prin comiterea unor astfel de infractiuni este de peste 5.400 de miliarde de lei, iar de la inceputul acestui an cuantumul acestora este de 1.800 de miliarde de lei. Colonelul Milescu a mai declarat ca o frecevnta tot mai mare o au si infractiunile de contrabanda si evaziune fiscala, care alimenteaza economia subterana, -situatie datorata permisivitatii sistemului legislativ, lipsei de fermitate a organelor de control fiscal, dar si unei slabe finalitati judiciare-. De asemenea, se constituie intr-un adevarat fenomen cazurile de returnari ilegale de TVA, prin care, pina in prezent, statul a fost prejudiciat cu aproximativ cinci sute de miliarde de lei. -Lucrul cel mai grav il constituie insa faptul ca aceste fraude fiscale se comit cu participarea sau complicitatea unor functionari ai statului, respectiv angajati ai Ministerului Finantelor Publice, deci oameni platiti tocmai pentru a apara banul public-, a apreciat seful DEF. In domeniul bancar si de credit numarul infractiunilor inregistrate se mentine la un nivel ridicat, majoritatea fiind comise, insa, anterior anului 2000. Astfel, politistii din cadrul IPJ Ialomita au inceput cercetarile preliminare in cazul fostului director al filialei din Slobozia a BCR, Gheorghe Carniciu, care este acuzat ca, ajutat de fostul sef al serviciului credite, Petre Nicolae, a acordat ilegal credite in valoare de 230 de miliarde de lei. Ingrijoratoare este si situatia inregistrata la -asa-zisele- banci populare (cooperative de credit), unde s-au comis fraude de mari dimensiuni. De asemenea, sint tot mai frecvente infractiunile comise pe piata de capital in sistemul de asigurari si reasigurari si nu lipsesc fraudele din sistemul bursei de valori mobiliare, ca si inselaciune comise cu ajutorul Internet-ului, a precizat seful
DEF.