Familiile celor zece muncitori care au murit in urma incendiului izbucnit pe petrolierul Anopolis vor primi ajutoare banesti de la administratia santierului Naval Constanta, de la Guvern si de la sindicatul societatii. Conducerea santierului Naval Constanta a decis ca fiecare familie sa primeasca din partea societatii 19,5 milioane de lei, iar sindicatul le va acorda cite cinci milioane de lei. Totodata,ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sirbu, a anuntat, ieri, ca va propune, in sedinta de Guvern de astazi, acordarea unor ajutoare de urgenta, in valoare de 10-15 milioane de lei. Tot ieri, ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, presedintele Oficiului pentru Recuperarea Creantelor Bancare (actionarul majoritar al santierului), Ionel Balanescu, impreuna cu reprezentanti ai conducerii santierului, ai Parchetului Constanta, Capitaniei Zonale Constanta si Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Muncii au inceput o ancheta, la sediul santierului Naval Constanta. Musetescu le-a cerut salariatilor sa fie cit mai sinceri cu putinta, pentru ca nici un angajat nu va fi concediat pentru adevarurile spuse in timpul anchetei.
Salariatii santierului Naval Constanta au declansat, ieri, un protest spontan, acuzind conducerea societatii de moartea celor zece muncitori, intrucit nu asigura conditii de munca si de protectie a muncii in santier. Muncitorii acuza conducerea ca nu curata si nu degazeaza conform normelor internationale navele aduse la reparatii in santier. Navele ar trebui sa fie curatate in largul marii, insa muncitorii spun ca aceasta operatiune se efectueaza in santier, in timp ce ei lucreaza. Ministrul Munii, Marian Sirbu spune ca masurile care vor fi luate in cazul in care anchetatorii vor stabili ca nu au fost respectate normele de protectie a muncii la santierul Naval vor fi foarte severe, intrucit acest lucru ar insemna -o incalcare grava a legislatiei-. -In functie de rezultatele anchetei si de gravitatea faptelor constatate, vom stabili ce masuri trebuie luate pentru evitarea producerii, pe viitor, a unor accidente similare-, a mai spus ministrul Muncii.
In urma incendiului declansat, marti, in tancul petrolier al navei sub pavilion maltez Anopolis si-au pierdut viata zece muncitori, angajati ca sudori si lacatusi ai santierului Naval Constanta. Muncitorii aveau virste cuprinse intre 24 si 42 de ani. Cei mai multi dintre ei erau casatoriti si aveau copii.
Potrivit primelor cercetari, la bordul petrolierului se executau lucrari de inlocuire a unor bucati de tabla, dupa ce peretii afectati erau decupati cu oxigen si propan. Pentru ca nava nu era curatata de reziduuri petroliere, gazele emanate, in contact cu autogenul, au dus la producerea deflagratiei
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane