Home Cultură Un dramaturg in Tara lui Bingo Voda

Un dramaturg in Tara lui Bingo Voda

DISTRIBUIŢI

Acest inceput de stagiune aduce la rampa una dintre vocile noi ale dramaturgiei romanesti afirmate dupa *89. Ultimul Imparat de la Nationalul bucurestean, Ultima halta in Paradis, productie a Teatrului National de Televiziune, si recenta premiera a Teatrului -Nottara-, Uzina de placeri S.A., dezvaluie publicului un dramaturg premiat si selectionat la prestigioase concursuri: -Camil Petrescu- al Ministerului Culturii si Cultelor; -Piesa Anului-, initiat de UNITER sub patronajul Fundatiei Margareta. El s-a bucurat de aprecierile unor reputati cronicari si critici literari. -Toate piesele lui pot fi puse in scena. Cea mai ionesciana, pana si in simplitatea ei, este Ca zapada si cei doi (Uzina de placeri S.A.) si singura nepolitica. Este o parabola poetic-metafizica precum atatea ale lui Ionescu- – subliniaza Nicolae Manolescu. In aceeasi nota, Mircea Ghitulescu afirma: -Deprimarea activa a dramaturgului ar parea (si este) romaneasca prin scenografie, dar universala prin nevoia de reflexie asupra vietii-. De asemenea, Marian Popescu remarca forta autorului in contextul actual: -Nicolau este unul dintre foarte putinii scriitori de teatru care stiu sa-si aleaga subiectele. In dramaturgia romana de dupa 1900, unde ierarhiile, temele si subiectele dramaturgilor de dinainte de 1989 nu au fost inca reevaluate, scriitorii care au in vedere scena teatrala, care se situeaza in relatie directa cu acesta sunt foarte rari-.

Osciland intre -neo-brutalism- si -neo-sentimentalitate-, doua directii cultivate intens de dramaturgia contemporana, piesele lui Valentin Nicolau captiveaza atat prin analiza lucida a realitatii, strabatuta de un fior existential, cat si prin scriitura teatrala. In avalansa de texte si autori de dupa *89, Valentin Nicolau convinge prin instinctul sau teatral. Operele sale nu sunt doar -eseuri-, ci piese solid construite, cu actiuni bine decupate, demonstrand o precizie de psiholog in construirea personajelor.

Uzina de placeri S.A. este o miniatura dramatica cu trei personaje: un batran pensioanr pentru care -viata este o parodie-, un tanar rebel a carui deviza se limiteaza la: -schimbi locul, schimbi norocul, si o tanara, telefonista la linia erotica -Uzina de placeri Alba ca zapada-. Sunt figuri emblematice a caror existenta paupera si marginala stigmatizeaza timpul nostru confuz, consumist, lipsit de dragoste si credinta. Macinati de o infirmitate metafizica, de un gol de afectivitate, batranul si tinerii, pe care viata ii aduna intr-o garsoniera de bloc, aleg nu lupta, nu instrainarea, ci solidaritatea umana. Dupa ce se lasa vrajiti de iluziile unei societati fariseice, au forta sa refuze compromisul. Tanarul, care intrase cu disperare in cursa jocurilor de noroc oferite de canalele mediatice, pentru a deveni ca in poveste peste noapte print, ca -sa ajunga cineva-, refuza pana la urma pactul cu minciuna: -Ma sterg la fund cu banii vostri?ë Auzi, stii ceva, am bani sa-mi pun si-n cap! Nu asta conteaza?ë Cum fac? Simplu. Castig?ë Da, cand vreau sa castig, castig?ë Eu sunt castigator profesionist! V-a intrat in cap??ë Pai asta e tara lui Bingo Voda. Imparatia amagirii si inselaciunii. Psihoza nationala e miliardul. Tara lui Te-uiti-si-castigi-.

In dialogul personajelor cu publicul, replicile acestuia sunt lacrima din coltul ochiului si hohotele de ras. Valentin Nicolau nu taie cu bisturiul, nu violenteaza. Vorbeste despre disperare in lumea de azi cu tristete si tandrete, cu umor si poezie. Un spatiu ideal pentru acest microunivers plin de umanitate este Sala Studio a Teatrului -Nottara-. In acord cu discretia sentimentelor din piesa, tanarul Radu Berceanu face inspirat o regie imploziva. O mizanscena construita meticulos, pe forta cuvintelor si tensiunea dialogului. In scenografia adecvata, creata de Ina Isbasescu, ce sugereaza expresiv un ambient pauper, actorii dau relief fiintelor trisate de viata.

Seduce in rolul batranului carismaticul Virgil Ogasanu, prin finetea constructiei, prin tonurile rafinate ale jocului sau. Pe rand: savuros, ironic, autoironic, resemnat, grav. Un recital remarcabil incununat cu Premiul de interpretare la Festivalul de Comedie de la Galati. Motivati si de arta maestrului, tinerii parteneri, Dragos Bucur si Crenguta Hariton, conving admirabil prin spontaneitate, prospetime, firesc.

Un spectacol care emotioneaza si incanta si afirma un dramaturg. O premiera pe care e bine sa o vedeti!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.