Tinerii proveniti din serviciile descentralizate de ocrotire a copiilor si tinerii familisti sau singuri cu copii in intretinere vor avea prioritate la obtinerea unei locuinte si a unui loc de munca, potrivit unui proiect de Lege privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale elaborat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Plasarea la un angajator desemnat
Potrivit proiectului, accesul la un loc de munca al tinerilor in varsta de 16-25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale este asigurat prin consiliere profesionala, mediere si plasarea in munca la un angajator desemnat de ANOFM in baza unui contract de solidaritate, la incheierea caruia vor fi prioritari tinerii care provin din centrele de ocrotire a copiilor. Contractul de solidaritate poate fi incheiat intre tanarul beneficiar si agentie pe cel putin un an de zile si cel mult doi ani. In baza acestui contract, tanarul va incheia cu angajatorul un contract de munca pe perioada determinata, egala cu cea a contractului de solidaritate.
Acces mai usor la o locuinta
Pentru facilitarea accesului la o locuinta al persoanelor in varsta de pana la 35 de ani care nu-si pot cumpara o casa cu forte proprii, se prevede constituirea unui fond special la bugetul de stat din care sa fie acoperit integral avansul din suma datorata pentru dobabdirea unei locuinte. Fondul respectiv ar urma sa fie constituit din subventii de la bugetul de stat, din bugetele proprii ale Consiliilor judetene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, o taxa asupra locuintelor neocupate, altele decat cele de domiciliu, precum si din donatii si sponsorizari. Prioritatea dobandirii unei locuinte in asemenea conditii revine tinerilor proveniti din serviciile descentralizate de ocrotire a copiilor, precum si familistilor in varsta de pana la 35 de ani cu copii in intretinere.
Sanse de sanatate si educatie
Asistenta medicala de urgenta si curativa va fi acordata obligatoriu tuturor persoanelor care au dreptul la venitul minim garantat, cheltuielile urmand a fi suportate de la bugetul de stat.
Proiectul mai prevede ca toti copiii de varsta scolara proveniti din familii care au dreptul la venitul minim garantat si au cel putin doi copii in intretinere vor beneficia de bursa de scolarizare pe tot parcursul anului de invatamant. Pentru acest an, in scopul pregatirii anului scolar (cumpararea de imbracaminte, incaltaminte, rechizite si manuale) proiectul de lege propune acordarea in avans, in august, a 40% din cuantumul anual al bursei scolare.
Tinerii din invatamantul preuniversitar si universitar ale caror familii au dreptul la venitul minim garantat vor beneficia de burse de studii, cu conditia participarii la cursuri si a promovarii examenelor. Ei vor putea merge gratuit in tabere de odihna sau instruire daca vor obtine rezultate deosebite la invatatura.
Bursele scolare si de continuare a studiilor vor fi acordate de la bugetul de stat, iar nivelul minim al acestora va acoperi cel putin contravaloarea cazarii si a mesei in camine si cantine.
Utilitati subventionate
Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea marginalizarii sociale vizeaza si interventia eficace in favoarea celor aflati in situatii de urgenta din punct de vedere social, si anume mentinerea accesului la apa, energie electrica, gaze si termoficare. Potrivit proiectului, acest lucru ar fi posibil prin incheierea de conventii civile intre furnizorii de servicii si consiliile locale, prin care acestea din urma se angajeaza sa suporte o parte din datoriile pe care le au persoanele si familiile marginalizate.