Rezultatele preliminare ale anchetei declansate la Santierul Naval Constanta confirma ceea ce au acuzat muncitorii in repetate randuri: un sir lung de compromisuri facute pe linia protectiei muncii.
Trei persoane responsabile cu coordonarea reparatiilor de pe nava Anopolis, la bordul careia au murit zece muncitori de la Santierul Naval Constanta (SNC), au fost arestate preventiv, ieri, pentru 30 de zile, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta. Expertul Alexandru Dima, cel care a emis certificatul de gaz free, inginerul-sef Mihai Zdru, care coordona reparatiile la nava Anopolis, si seful Serviciului Reparatii Navale din SNC, Cetin Ibram, sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de fals, uz de fals, vatamare corporala din culpa si ucidere din culpa, acuzatii valabile si pentru accidentul produs la bordul aceleiasi nave in data de 23 mai, cand patru muncitori au fost grav raniti in urma unei explozii intr-unul dintre tancurile navei. Cei patru muncitori sunt inca internati in stare grava la Spitalul Judetean Constanta. Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Traian Poenaru, a declarat ca mai multe persoane din SNC care, potrivit atributiilor de serviciu, aveau legatura cu reparatiile de pe nava Anopolis, sunt cercetate in stare de libertate, nefiind exclus sa mai fie operate si alte arestari. Procurorii continua audierile, pentru a stabili cauzele si imprejurarile producerii celor doua accidente. Seful Comisiei de cercetare a cauzelor tragediei, Nicolae Voinoiu, a solicitat, ieri dimineata, institutului INSEMEX Petrosani, specializat in cercetarea cazurilor de explozie, sa trimita experti pentru a stabili la fata locului care a fost sursa declansarii incendiilor. Totodata, nava Anopolis a fost arestata, iar armatorul vasului este in litigiu cu Santierul Naval Constanta. Pe langa ajutoarele pe care familiile celor decedati le primesc de la SNC, sindicat, Guvern si Consiliul Judetean, specialistii in litigii marine incearca sa extinda asigurarea contractata de armatorul navei, firma Devanco din Pireu, si asupra celor care au lucrat pe vas.
Ieri, Consiliul de Administratie al Santierului Naval i-a suspendat din functie pe Cetin Ibram si pe Mihai Zdru si a audiat toti sefii de ateliere si directori tehnici. Acelasi consiliu a hotarat sa ofere asigurari de viata copiilor celor 10 victime pana la implinirea varstei de 18 ani si sa investeasca 10 miliarde de lei in echipamente pentru protectia muncii.
Un sir lung de compromisuri facute pe linia protectiei muncii
Accidentul produs la bordul tancului petrolier Anopolis confirma ceea ce muncitorii de la Santierul Naval acuza de mai multa vreme: un sir lung de compromisuri facute pe linia protectiei muncii. Este demn de relevat faptul ca, desi exista un certificat care atesta ca nava a fost curatata si degresata in interiorul sau, anterior intrarii in santier, acest lucru nu s-a intamplat. In fapt, nava a fost curatata in incinta santierului de catre societati de prestari de servicii terte santierului, ceea ce este interzis. Din declaratiile muncitorilor reiese ca s-au inregistrat presiuni subtile pentru ca acestia sa accepte sa lucreze in conditii de munca nesigure si foarte periculoase si ca, din diverse motive, de frica pierderii locurilor de munca sau alte sanctiuni, acestia au acceptat sa-si asume acest lucru. De asemenea, cadrele tehnice n-au acceptat propunerile facute de unii maistri-sefi de echipa de a degaja pe fundul navei asa-zisele gauri de avarie care ar fi permis, in caz de accident, retragerea muncitorilor aflati pe fundul navei prin aceste guri catre exterior. (D.V. si Adelina Toncean)
Un muncitor a murit strivit de cateva tone de minereu la Baia Sprie
Un muncitor de la Uzina de Preparare a Minei Baia Sprie a murit, miercuri seara, strivit de cateva tone de minereu. Inspectorul Iuliu Dobra, de la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures, a declarat ca un siloz al uzinei s-a infundat, iar muncitorii care asigurau asistenta tehnica au fost nevoiti sa intervina. Liviu Farcas a coborat, legat cu o franghie, pentru a elibera calea de acces si, in momentul cand incerca sa iasa, a cazut in gol, iar minereul s-a prabusit peste el, strivindu-l. Liviu Farcas avea 35 de ani si lucra de 18 ani in cadrul Uzinei de Preparare. El este primul muncitor din mineritul maramuresean care moare in acest an intr-un accident de munca.