Optimiștii care vedeau criza americană a creditului ipotecar, ori prea departe pentru a afecta România, ori deja stinsă, nu au motive de bucurie. După recenta reuniune a finanțiștilor, focul pare să se reaprindă. Și, ce ne doare cel mai tare, să mistuie și piețele din România. După ce marile burse ale lumii au închis pe roșu (și au deschis de asemenea), sora mai mică de la București a achiesat la trend. Fuga investitorilor și neîncrederea față de cea mai vulnerabilă valută estică a determinat și întoarcerea euro la o paritate aproape de neimaginat cu o lună în urmă: 3,4 lei. Cum situația pare ieșită de sub control la nivel global, orice previziune devine improbabilă la acest moment.
Momentele de euforie pentru piața de capital și respectiv cea valutară pot fi considerate deja istorie. Convulsiile de peste Ocean, propagate rapid în Uniunea Europeană și Asia se transformă deja în strănuturi rău prevestitoare pentru România.
Norel Moise
[email protected]
Majoritatea acțiunilor tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) erau în scădere la jumătatea ședinței de luni, cele mai importante pierderi fiind consemnate de către Societățile de Investiții Financiare (SIF), pe fondul unui rulaj redus. De asemenea, leul se deprecia puternic. La deschidere, cursul de schimb era de 3,3770-3,3800 lei/euro, peste nivelul de la închiderea ultimei ședințe a săptămânii trecute, de 3,3620-3,3680 lei/euro. Se vorbea deja tot mai mult de testarea pragului 3,4 lei/euro.
"Piața este foarte volatilă, volumele tranzacționate sunt mari, iar deprecierea leului se datorează sentimentului negativ din regiune, și este în concordanță cu deprecierea celorlalte valute", a spus dealerul unei bănci.
Analiștii erau deja avertizați de evoluțiile anterioare din piețele intrenaționale. Euro bătuse un nou record față de dolar, semn clar că situația din America e mai rea decât și-ar fi putut închipui cineva. Pe Wall Street se rememorau episoadele din urmă cu două decenii, indicii încheind pe roșu incorpore. Vecinii asiatici se prinseseră și ei în joc, semn că multe investiții pe piața americană au la bază capital din această zonă.
Situația rămâne incertă, asupra sud-estului Europei se lasă un nor negru care pune eticheta de zonă investițională riscantă, banii de aici își iau zborul să panseze rănile deschise din statele de baștină. Una peste alta, e greu să mai faci previziuni și cei mai mulți se întreabă unde este vârful icebergului pentru criza ipotecară din ceea ce putem numi, până nu de mult, "cea mai puternică economie a lumii".