Felul in care decurg procesele in Romania pastreaza sechelele unui regim apus. Sunt mici incalcari ale drepturilor omului, care, adunate, creeaza o imagine sumbra a actului justitiei. Abuzarea de arestul preventiv, imbracarea in zeghe a inculpatilor inainte de a fi condamnati, statutul preferential al procurorilor in instanta si durata exagerat de mare a unui proces in Romania sunt ramasitele unor vremuri in care statul strivea demnitatea umana.
Avocatii reclama incalcarea drepturilor omului
-Cum este tratat avocatul in sala de judecata, asa sunt tratate si drepturile omului-, sustin avocatii, satui sa-si caute loc in banca sau sa sprijine peretii cand vin sa-si apere clientii in fata judecatorilor. Intrebati daca sunt respectate drepturile omului, avocatii sar in sus. -Mai trebuie sa treaca ani buni ca sa spunem ca s-a instaurat democratia in actul justitiei-, sustine un avocat. Drumul unui om prin justitie, din momentul in care este liber si pana ajunge la penitenciar, trece prin trei -porti-: arestarea preventiva, judecata propriu-zisa si condamnarea. Dupa spusele avocatilor, in toate cele trei etape, omului i se fura din drepturi si, chiar daca a facut o fapta penala, el ajunge sa plateasca cu mult inainte de a se dovedi vinovatia sa.
Arestarea a devenit o masura obisnuita
Comentand sutele de procese penale in care oamenii sunt arestati si trimisi in judecata pentru ca au furat doua gaini sau au tras un pumn unuia care s-a dezechilibrat si s-a lovit, majoritatea avocatilor au ajuns, la unison, la concluzia ca arestarea s-a transformat dintr-o masura exceptionala in una obisnuita. -Arestarea preventiva ar trebui facuta in anumite situatii, cand este vorba de un criminal, un talhar periculos, un recidivist, un violator sau in cazul unor infractiuni economice grave-, a insirat avocatul Neculai Volovat cazurile in care ar trebui sa fie aplicata masura arestarii preventive. -Din pacate, se ajunge in inchisoare si pentru ca ai furat o gaina. Nu-i poti baga totusi pe toti in aceeasi oala-, este de parere Volovat. Dupa opinia avocatilor, multi dintre cei care au ajuns in celulele arestului preventiv puteau sa fie judecati in stare de libertate. -Daca a furat, atunci sa fie inchis. Nu conteaza ce a furat omul respectiv, un creion sau un televizor. Era bunul meu si nimeni nu are dreptul sa mi-l ia-, spune un procuror, pledand pentru pedepsirea imediata a celor care-si baga mana in avutul omului.
Arestul preventiv te face sa spui si ce n-ai facut
Pentru -arestarile pe banda rulanta-, avocatul Neculai Volovat are doua posibile explicatii. -Ori e legea proasta, ori sistemul este prost-, a spus el. Daca se ia in considerare ca sistemul juridic este bun, atunci, a continuat avocatul, -procurorii aresteaza cu usurinta ca le este mai usor sa-si continue cercetarile cu omul bagat la puscarie-. Deci, ca o concluzie, procurorii isi simplifica munca hoinarind prin drepturile care ii asigura omului dreptul la libertate. -Culmea este ca cei acuzati de infractiuni grave, cu prejudicii enorme aduse statului roman si oamenilor, sunt judecati in stare de libertate. Iar hotii marunti infunda puscaria, chiar si pentru cateva zeci de mii de lei.- Pentru a-si justifica pozitia, Mariana Bazdara a prezentat cazul unui tanar arestat pentru ca nu vrea sa recunoasca ca a participat la furtul unui telefon mobil. -Am un client care sta in puscarie de doua luni, pentru ca sustine ca este nevinovat. Doi amici de-ai lui au furat un mobil, acestia si-au recunoscut furtul si acum sunt in libertate. In schimb, clientul meu, pentru ca sustine ca nu a participat la furt, iar procurorul l-a acuzat de complicitate, sta in puscarie-, s-a revoltat avocata.
Judecatorul sta prea mult in preajma procurorului
O data ce a scapat din mana procurorilor, omul acuzat paseste intr-o a doua etapa, respectiv judecata. In Palatul de Justitie, in sali sau pe holuri, se intalnesc avocati, procurori, judecatori. Toti au la baza aceeasi pregatire, dar cariera i-a despartit. Unii reprezinta acuzarea, altii apararea, iar judecatorii sunt cei care dau dreptate uneia dintre cele doua -tabere-. -Cum sa fie un proces echitabil daca judecatorii sunt in colaborare cu procurorii?! Intra impreuna in sala, ies impreuna din sala, se viziteaza in birouri, procurorul sta comod pe scaun la nivelul judecatorilor-, a enumerat cateva -anomalii- Mariana Bazdara.
Referindu-se la pozitia privilegiata a procurorului in sala de sedinte, Adriana Stoenel, vicepresedinta Tribunalului, a precizat ca postamentul judecatorilor si al procurorilor a fost proiectat in regimul ceausist si ca a fost mostenit. -Cand va intra cladirea in reparatii, se va remedia acest aspect-, a spus ea. In ceea ce priveste relatiile amicale dintre procurori si judecatori, ea sustine ca magistratii hotarasc singuri in dosarele pe care le au, fara a fi influentati de procurori.
Procese de-a lungul carora imbatranesti
Un alt aspect reclamat de avocati il reprezinta lungimea termenelor date de judecatori pentru judecarea apelurilor si recursurilor impotriva mandatelor de arestare. Prin aceasta modalitate, oamenii sunt lipsiti de posibilitatea de a-si exercita toate caile de aparare in justitie, o alta incalcare a drepturilor omului. -Se dau termene dupa doua saptamani, recursul, dupa alte doua saptamani, numai ca sa curga mandatul de 30 de zile dat de procurori. Fixarea termenelor este lunga, amanarea, nejustificata. Pur si simplu te poti trezi in situatia de a nu avea posibilitatea de a uza de toate caile de atac-, a spus nemultumit avocatul Neculai Volovat. -Se respecta legea, se da termen in 24 de ore, asa cum cere Codul de procedura penala, dar, la termen, nu-i adus dosarul din diverse motive. Si, fara dosar, nu se poate judeca apelul sau recursul pentru care se da o noua data-, spune acelasi avocat.
Adriana Plecan