Ce se întâmplă când o bancă dă faliment? De exemplu sediul ei poate fi invadat de 2700 de oameni și transformat într-un proiect de locuințe. Ignorați de administrația locală și temuți de vecini, locuitorii Turnului Cofinanzas își creează propriul model de micro-societate socialistă la înălțime. Pe 2 iunie, la ora 19:00, vă așteptăm, ca în fiecare joi, la Astra Film Cinema la filmul Ruina.
Filmul surprinde transformarea unui avatar al dezastrului financiar, cea mai mare clădire verticală din America Latină, inițial destinată sa fie centrul financiar al Venezuelei, într-un bloc de locuințe pentru ‘năpăstuiții’ care nu își permit să plătească chiria în altă parte.
Departe de a fi un squat, turnul Cofinanzas, locuit acum de o comunitate de 2700 de persoane, funcționează mai degrabă ca o cooperativă, cu propriile regului, cu un comitet ce îi reprezintă pe locatari în relația cu autoritățile și soluționează conflicte sau organizează acțiuni de construcție și igienizare. Locuitorii acestei ‘mahalale verticale’, cum o numesc vecinii din Caracas, au o filosofie simplă, inspirată de Hugo Chavez, personaj cu o prezență dominantă în film. Chavez apare prin intercalarea de discursuri difuzate la radio sau TV, mândrindu-se cu virtuțile revoluției, realitate contrazisă în mod ironic de realitățile prezentate de film. Fără nici un sprijin de la guvern și autorități, locuitorii turnului rămân o problemă socială fără soluție, înfruntând împreună cutremure, incendii dar și forțe economice mult mai intense, într-o claustro-distopie cu accente de reportaj socio-economic.
Prețul unui bilet este de 6 lei. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției.