Cazurile de febra hemoragica virala inregistrate in orasul Gjakova din sud-vestul Iugoslaviei baga in sperieti autoritatile romane. Ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, a declarat, ieri, la Suceava, ca, in cazul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma existenta bolii Ebola in regiunea de sud-vest a Iugoslaviei, Romania va adopta masura carantinarii tarii.
-Daca OMS da confirmare, pentru Ebola este obligatorie carantinarea tarii-, a spus Daniela Bartos, care a precizat ca, in aceste conditii, la granita vor fi luate masuri de respectare a sistemului de carantinare. Ministerul roman al Sanatatii si Familiei a cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii – Biroul pentru Europa sa-i transmita cele mai recente informatii referitoare la cazurile de febra hemoragica virala in orasul Gjakova din sud-vestul Iugoslaviei. -Ca sa iei masurile necesare trebuie sa ai confirmarea unui caz. Iar masurile in aceste cazuri sunt foarte drastice-, a precizat ministrul sanatatii si familiei. Potrivit unui comunicat transmis presei de seful Directiei Generale de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Lucretea Velea, in perioada 18 mai – 5 iunie 2001 au fost depistate 12 cazuri suspecte de febra hemoragica si s-au inregistrat trei decese. Autoritatile de sanatate din zona unde evolueaza aceasta boala continua investigatiile epidemiologice pentru a identifica agentul etiologic si sursa de infectie. Pana in momentul in care nu va fi stabilita cu exactitate etiologia virala a afectiunii, nu se va putea preciza daca este vorba sau nu despre virusul Ebola.
OMS monitorizeaza evolutia epidemiologica a acestui fenomen si va informa toate tarile europene, in functie de rezultatele obtinute, in legatura cu necesitatea luarii unor masuri privitoare la impiedicarea raspandirii acestei infectii, se arata in comunicat.
Militari romani din Kosovo sunt sanatosi
Starea sanatatii militarilor romani din Kosovo este buna, iar in orasele unde se afla dislocati acestia nu s-au semnalat cazuri de febra hemorogica, se arata intr-un comunicat al biroului de presa al MApN. Seful Directiei Asistenta Medicala a MApN a dispus transmiterea catre militarii romani din Kosovo a masurilor profilactice ce se impun, monitorizarea starii de sanatate a personalului si procurarea de medicamente pentru tratarea bolii generate de febra hemorogica. SMG tine legatura cu militarii romani din zona prin contact direct si prin Celula de Coordonare a Parteneriatului de la Mons. In misiunile KFOR, UNMIK si OSCE din Kosovo exista, in prezent, 41 de militari romani. Dintre acestia, 25 formeaza un pluton de politie militara, arondat contingentului grec si efectueaza misiuni de control trafic rutier pe ruta Pristina-Skopje. Alti 14 ofiteri si subofiteri romani se afla in Comandamentul KFOR 112 in Pristina si doi in Skopje. Un ofiter roman din misiunea Natiunilor Unite in Kosovo (UNMIK) este dislocat in orasul Mitrovita, fiind ofiter de legatura pe langa contingentul francez. Ultimul ofiter este observator OSCE la Pristina.
Ebola a fost depistata in 1944
Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo (MINUK) considera ca aceasta boala, cunoscuta sub numele de Crimean Congo Haemorrhagic Fever (CCHF), este -foarte grava-. -Toate organizatiile internationale din domeniul sanatatii au fost informate despre aparitia bolii si au primit consemne care indeamna la prudenta-, a afirmat purtatorul de cuvant al MINUK, Susan Manuel. Manuel a cerut populatiei sa ia masuri de precautie, reamintind ca ultima data aceasta boala a fost semnalata in 1986. CCHF a fost depistata pentru prima data in 1944 in Crimeea, apoi in Congo, in 1956, si apartine unei familii de boli provocate in special de virusul Ebola, descoperit in Africa. Potrivit OMS, boala este foarte contagioasa si se poate extinde prin contact cu sange sau secretii ale corpului unui bolnav. Persoanele afectate de aceasta boala mor in circa doua saptamani, iar simptomele sunt dureri de cap insotite de varsaturi si febra. Intr-un stadiu avansat al bolii, pacientul poate suferi hemoragii interne abundente, vomismente si sangerari ale nasului si pielii.