Comitetul Parlamentar Mixt Uniunea – Europeana Romania s-a reunit ieri pentru a examina stadiul progreselor in procesul de negociere pentru aderarea Romaniei la UE, prin prisma ultimului raport anual al Comisiei Europene.
Erik Bom, ambasadorul danez la Bucuresti si reprezentant al presedintiei Danemarcei la UE, a -tras- Romania de urechi in privinta procesului decizional si, mai ales, asupra implementarii legilor (aquis-ului comunitar). -Pentru Romania va fi posibila extinderea in momentul indeplinirii criteriilor politice democratice, cand legea va avea putere, cand vor fi respectate drepturile omului si minoritatilor-, a spus Bom. El a accentuat problema ordonantelor de urgenta, care -sunt prea multe si au ca rezultat un efect legislativ limitat-. Seful diplomatiei daneze la Bucuresti a declarat ca presedintia daneza asteapta inchiderea capitolelor IT, uniunea vamala si audio-vizual pana la sfarsitul anului, dar este o problema de timp, membrii UE fiind implicati in extinderea Uniunii cu 10 state.
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ca in urmatoarele doua saptamani va fi pusa la punct o varianta a -foii de drum- pentru Romania (elaborata de Romania in colaborare cu Comisia Europeana), iar pana la Copenhaga spera sa fie analizata de statele membre UE, pentru a se stabili un calendar cat mai precis pentru Romania. -Este o garantie a indeplinirii in totalitate a procesului ireversibil de extindere si a aplicarii acelorasi principii in raport cu toate tarile candidate-, a precizat Scheele. El a continuat discursul lui Bom asupra implementarii legilor, mai ales in ceea ce priveste tratamentul si statutul functionarului public. -Vrem legislatia respectata si independenta politica a functionarului-. Scheele a subliniat ca UE vrea garantarea independentei justitiei. -Sunt sentinte care ne ridica unele semne de intrebare, ca ar avea unele influente, mai ales in cele ce privesc drepturile omului-, a spus el si a adaugat ca -este necesara o reforma juridica reala, caci sistemul legal romanesc nu functioneaza bine, nu este credibil-.
Domenico Mennitti, copresedinte al Comitetului Parlamentar Mixt, a comentat faptul ca in Romania exista un partid foarte puternic si o opozitie slaba. A criticat si el numarul mare de ordonante de urgenta, spunand ca -acestea arata o criza. Ce e mai ingrijorator este ca parlamentul nu-si demonstreaza vitalitatea interna. In Romania, el nu are forta executivului, si asta este un semnal de alarma-. Tot legat de partide, Mennitti este de parere ca -trebuie respectata libertatea de constituire si organizare a partidelor, alegatorii hotarasc viata sau moartea unui partid-. Vrand, parca, sa se asigure ca parlamentarii romani inteleg gravitatea problemei, Mennitti a repetat ca -trebuie garantata independenta justitiei. Trebuie sa trecem de la cuvinte, care au fost abundente, la fapte, care au fost deficitare-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane