Home Life Nicolas Simion Group, în concert la Viena

Nicolas Simion Group, în concert la Viena

DISTRIBUIŢI

Joi, 9 iunie, la ora 21.00, la clubul de jazz Porgy&Bess din Viena (Riemergasse 11), va fi organizat un concert de jazz cu Nicolas Simion Group. În cadrul evenimentului are loc lansarea ultimului album al formației, ‘Transylvanian Moods’.

Nicolas Simion Group reunește cinci muzicieni internaționali: Mike Roelofts (Olanda) — pian, Martin Gjakonovski (Macedonia) — bass, Silvio Morger (Elveția) — tobe, Fausto Beccalossi (Italia) — acordeon și Nicolas Simion (România) — saxofon. Diversitatea culturală și muzicală a cvintetului se manifestă prin improvizații și elemente entice specifice care oferă dinamism și spontaneitate compozițiilor.

Nicolas Simion s-a născut în 1959 la Dumbrăvița. La vârsta de zece ani urmează cursurile Școlii de muzică de la Brașov după care continuă studiile de muzică clasică la Academia de muzică din București. Descoperă înclinația spre improvizație iar la începutul anilor 1980 fondează ‘Opus 4’, alături de pianistul Mircea Tiberian și saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în țară și invitații la festivaluri de jazz din Berlinul de Est și Varșovia, în 1989 decide să emigreze. Primul său album de autor, ‘Black Sea’ este lansat în 1992, de atunci continuând periodic să înregistreze alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido și Mal Waldron. În 1998 înregistrează alături de Mal Waldron ‘The Big Rochade’. Nicolas Simion primește în 1995 premiul ‘Körnerpreis’ pentru compoziție din partea Ministerului Culturii din Austria. La începutul lui 2001 începe colaborarea cu marele pianist român Jancy Korossy, în câteva dintre concertele acestora din Germania, Austria și România alăturându-li-se și marele saxofonist Lee Konitz.

Nicolas Simion este unul dintre puținii muzicieni români din generația sa care a rămas credincios jazzului românesc și care a reușit să-și găsească drumul în scena jazzului contemporan european, ducând mai departe ideile și experiența ‘generației de aur’ a jazzului autohton (începută în anii 50-60 prin Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Marius Popp, Dan Mandrilă, Ștefan Berindei, Johnny Răducanu, Eugen Gondi, Aura Urziceanu și mulți alții). Muzica sa are un stil specific românesc, paleta coloristică a pieselor compuse sau adaptate și aranjate de el, prelucrările făcute în ultimii ani și documentate pe nenumărate CD-uri (peste 30 apărute până în prezent) sunt rezultatul a peste 30 de ani de muncă.

Clubul de jazz Porgy&Bess din Viena a fost deschis în 1993 de Mathias Rüegg, în incinta fostului cabaret ‘Liliacul’ (‘Fledermaus’). La scurt timp de la inaugurare, echipa clubului a fost completată de Renald Deppe și Christoph Huber, cel din urmă fiind și actualul director artistic. În anul 2000, după o pauză îndelungată, Porgy&Bess s-a mutat la actuala adresă din Riemergasse 11. Clubul, vizitat anual de aproximativ 70.000 de spectatori, oferă un program muzical divers, atrăgând interpreți de jazz atât din Europa cât și din Statele Unite ale Americii. Cercetătorul muzical Christian Scheib descrie clubul drept ‘un element esențial pentru evoluția jazz-ului din oraș’ care se diferențiază de alte cluburi prin ‘accente artistice, calitate acustică, capacitate și utilizarea eficientă a spațiului’.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.