Noul proiect de lege privind protectia informatiilor clasificate, realizat de Comisia parlamentara de Control al SRI, atribuie Guvernului puteri sporite pe linia controlului secretelor de stat din tara noastra. Daca legea va fi adoptata in aceasta forma, Executivul, prin intermediul Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, aflat in subordinea sa, va controla tot ce misca in acest domeniu.
Un Oficiu mai tare ca SRI
Membrii Comisiei parlamentare de Control al SRI au afirmat, ieri, ca au propus infiintarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, in baza studierii practicii existente pe plan extern. Constituirea acestui Oficiu ramane insa un mister, pana ce Guvernul va da o hotarare in acest sens, intrucat in textul prezentat ieri nu exista nici o referire la cine va conduce aceasta institutie si la raporturile sale clare cu Executivul.
Singurele precizari concrete pe acest subiect se refera la faptul ca aceasta institutie nou-creata se va afla in subordinea Guvernului si, ceea ce este mai important, ca ea -va organiza evidenta listelor si informatiilor din categoria secretelor de stat si a termenelor de mentinere in nivelurile de clasificare a personalului verificat si avizat pentru lucrul cu informatiile secrete de stat-.
Daca la aceasta adaugam si faptul ca listele informatiilor secrete de stat pe niveluri de clasificare, elaborate de autoritatile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare de Guvern, avem o imagine clara a noilor puteri dobandite de Executiv in acest sector.
De asemenea, trebuie mentionat ca acest Oficiu, impreuna cu Autoritatea Nationala de Securitate (de pe langa MAE) si cu Oficiul de Supraveghere a Secretelor de Stat din cadrul SRI, urmeaza sa implementeze standardele nationale de protectie a informatiilor secrete, elaborate in conformitate cu recomandarile NATO.
Atributiile SRI – mult reduse
In contrapondere cu puterile Oficiului, atributiile SRI in acest domeniu vor fi mult diminuate, daca legea va trece in aceasta varianta. Astfel, conform textului, -batranul- SRI va elabora standardele minimale, va supraveghea aplicarea legii de catre autoritatile publice, va da avize de specialitate asupra programelor de prevenire a scurgerilor de informatii secrete de stat si, nu in ultimul rand, se va ocupa de -colectarea, transportul si distribuirea in tara a corespondentei cu caracter secret de stat-.
Seful statului si ministrii stabilesc gradul de secretizare a informatiilor
Conform textului depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, parafa -strict secret de importanta deosebita- pe un document va putea fi pusa de presedintele tarii, de CSAT, de premier, de ministrii apararii, de externe, de finante, dezvoltarii si prognozei, de interne, justitiei, transporturilor, educatiei, comunicatiilor, secretarul general al Guvernului, guvernatorul BNR, directorul Rezervelor de Stat, directorii serviciilor de informatii, secretarii generali ai Parlamentului, precum si de -alte autoritati imputernicite de presedinte sau prim-ministru-. Practic, tot Guvernul va avea posibilitatea sa-si plaseze sub aceasta parafa informatiile clasificate.
Noua lege este insa mult mai exacta in definitii. Ea stabileste clar categoria informatiilor secrete de stat, facand referiri precise la sistemul national de aparare, la cifrul de stat, la harti militare, la rezerve nationale etc.
Notabil este si faptul ca nu mai este permisa clasificarea ca secrete de stat a informatiilor si documentelor in scopul incalcarii legilor, a erorilor administrative, a restrangerii exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime. De asemenea, a fost eliminata si obligativitatea tuturor cetatenilor de a asigura protectia informatiilor clasificate, transferand aceasta responsabilitate pe umerii institutiilor care gestioneaza acest gen de informatii.