Home Economic-Financiar Guvernul sfideaza UE si modifica Legea achizitiilor publice

Guvernul sfideaza UE si modifica Legea achizitiilor publice

DISTRIBUIŢI

Cabinetul Nastase este hotarat sa salveze de la faliment intreprinderile brasovene Roman si Tractorul, chiar si cu pretul unor compromisuri care ar putea atrage dezaprobarea institutiilor financiare internationale. Anuntul facut miercuri, la Brasov, de premierul Adrian Nastase, referitor la intentia Guvernului de modificare a ordonantei de urgenta privind achizitiile publice si a Legii leasingului, sunt de natura sa surprinda atat mediul romanesc de afaceri, cat si pe reprezentantii Uniunii Europene (UE), care au pledat vehement in ultimii ani pentru adoptarea celor doua normative dupa reglementarile europene.

O lege cu peripetii

Cu atat mai surprinzator este faptul ca hotararea premierului a fost luata la solicitarea deputatului PDSR de Brasov, Constantin Nita. Acesta i-a inaintat un memoriu in care sunt stipulate o serie de -masuri- menite -sa redreseze cele doua unitati si, implicit, sa rezolve multiple probleme sociale-. O prima masura vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului privind achizitiile publice, care a fost adoptata, dupa lungi tergiversari, in urma cu o luna. Respectiva ordonanta (amanata de patru ori consecutiv din 1999, de fostele guverne) este contestata din mai multe directii de organizatorii de licitatii pentru achizitii de bunuri si servicii din fonduri publice. Motivul este simplu: legea raspunde in totalitate exigentelor organismelor internationale – in special ale Uniunii Europene -, dar vine in dezacord cu dezideratele ordonatorilor romani de credite.

Potrivit declaratiilor premierului, ordonanta va fi modificata, astfel incat sa poata avea acces la licitatii si societatile cu datorii la bugetul de stat, cu conditia ca jumatate din castigul obtinut in urma acestor operatiuni sa fie transferat la buget. -Nu are rost sa ingropam firmele cu datorii la buget, pentru ca in acest fel nu se va mai recupera nimic-, a spus Adrian Nastase.

Chiar daca acest demers poate da o gura de oxigen intreprinderilor de stat care se confrunta cu mari greutati financiare din lipsa de comenzi, intentia sefului Executivului ar putea fi contestata de reprezentantii FMI, care au cerut insistent punerea in practica a unui set de masuri pentru reducerea arieratelor din economie si pentru eficientizarea activitatii intreprinderilor cu datorii. Acestea nu vizeaza in nici un caz acordarea de facilitati pentru aceste societati, care ar putea conduce, intr-un final, la acumularea de noi datorii.

Surse autorizate din Ministerul Finantelor (MF) ne-au declarat ca Guvernul nu a solicitat inca acestei institutii sa opereze vreo modificare a Legii achizitiilor publice. -Legea este trimisa la Parlament, unde se va opera orice eventuala modificare. Nu am fost instiintati cu privire la acest lucru. MF a elaborat normele de aplicare a legii, care au fost publicate in -Monitorul Oficial- nr. 298/25 mai a.c. Acestea sunt completate cu trei ordine, unul emis de MF si doua de catre MLPTL-, ne-au precizat sursele citate.

La solicitarea ziarului -Curentul-, Comisia Europena a evitat sa comenteze intentia Executivului in aceasta privinta.

Si Mitrea are ceva impotriva Legii achizitiilor

Modificarea ordonantei privind achizitiile publice este ceruta insistent si de ministrul lucrarilor publice, Miron Mitrea, pe motiv ca noul termen impus pentru desfasurarea licitatiilor, respectiv 120 de zile, tergiverseaza demararea proiectelor de constructie de locuinte si pune sub semnul intrebarii realizarea acestora in termenul prevazut in programul guvernamental. Mitrea va solicita in Guvern revenirea la termenul initial de 45 de zile pentru desfasurarea licitatiilor, astfel incat lucrarile de constructie a locuintelor destinate tinerilor sa poata fi demarate in aceasta vara.

Memoriul adresat premierului de dl deputat Nita propune totodata modificarea Legii 99/2000 privind leasingul, pe motiv ca art. 27 -acorda un regim preferential societatilor de leasing romanesti si straine care promoveaza produse straine, facilitati care defavorizeaza producatorii autohtoni-. In documentul mentionat se solicita modificarea acestuia, astfel incat producatorii romani si cei straini sa beneficieze de tratament egal in privinta exceptarii de la plata taxelor vamale, a TVA si a garantiilor vamale. Nu in ultimul rand, in documentul remis premierului se solicita anularea facilitatii prevazute in Legea 133, prin care IMM-urile au posibilitatea de a importa orice produse – in speta si autovehicule – cu scutire de la plata taxelor vamale. Semnatarul memoriului considera respectiva facilitate -o practica total dezavantajoasa pentru tara si pentru societatile romanesti-. -Solicitam modificarea acestui articol, in scopul asigurarii cresterii productiei autohtone-, spune domnia-sa. Cu alte cuvinte, IMM-urile sa fie obligate sa achizitioneze pe bani proprii numai masini si utilaje de provenienta romaneasca, indiferent de calitatea si performantele acestora, in baza unor reguli care nu au nimic de-a face cu economia de piata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.