Home Economic-Financiar Cercetatorii contesta privatizarea Institutului de Proiectari Sectoare Calde

Cercetatorii contesta privatizarea Institutului de Proiectari Sectoare Calde

DISTRIBUIŢI

Salariatii Institutului de Proiectari Sectoare Calde SA (IPSC) sunt hotarati sa iasa in strada daca Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) nu se va implica de urgenta in solutionarea gravelor probleme legate de procesul de privatizare a societatii. Potrivit dlui Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare-Proiectare, societatea comerciala Promec SA, care a achizitionat in mod ilegat de la FPS, la data de 7 noiembrie 2000, un pachet de 30% din actiunile IPSC, duce o ofensiva masiva pentru acaparea institutului, cu unicul scop de a intra in posesia sediului acestuia, care valoreaza circa 20 miliarde de lei. -Actionarul majoritar al SC Promec SA, cetateanul sirian Kassas Mohamad Imad, face presiuni mari asupra salariatilor institutului pentru a achizitiona cupoanele pe care acestia le detin. Promec, care a achizitionat actiuni ale IPSC si de pe piata libera, urmareste sa intre in posesia pachetului majoritar, moment in care va desfiinta institutul si va arunca salariatii in strada-, a spus Radu Minea.

Salariatii IPSC afirma ca fostul FPS a atribuit pachetul de 30% din actiuni firmei Promec, incalcand HG 1014/26.10.2000. Normativul consfinteste Protocolul incheiat la data de 10 martie 2000 intre FPS, Agentia Nationala de Stiinta, Tehnologie si Inovare (ANSTI) si Agentia Romana de Dezvoltare (ARD), in care se prevede constituirea comisiilor de privatizare, componenta lor, metoda de privatizare si pastrarea unei actiuni nominative de control a statului in cazul privatizarii institutelor de cercetare-dezvoltare-proiectare. -In plus, Asociatia Salariatilor IPSC, care detine 39,80% din actiuni, pe care le-a cumparat de la FPS in 1996, a fost exclusa de la licitatie, in mod abuziv, cu incalcarea legii, in conditiile in care isi manifestase in repetate randuri disponibilitatea de a cumpara si restul actiunilor ramase in proprietatea FPS. Singurul participant la licitatie a fost Promec SA, careia i s-a atribuit pachetul de actiuni la o valoare de jumatate din pretul de pornire, respectiv 845 milioane de lei. Comisia de licitatie, condusa de directorul George Vodislav, a fost compusa numai din salariati FPS, care in alte randuri i-au vandut lui Kassas Mohamad Imad si alte societati, la preturi extrem de mici: Electrouzin Proiect, Promec, Metaloglobus si Fermoare SA-, a afirmat dl Martian Berbenita, director general al societatii.

La randul sau, liderul sindicatului IPSC, dna Liana Filomela Magureanu, a precizat ca toate sesizarile facute celor mai inalte institutii ale statului au ramas fara ecou. -Actuala situatie duce la incalcarea acordului social. Dorim sa fie stopata actiunea de privatizare pana la judecata de fond a cauzei (n.n. – Asociatia salariatilor IPSC s-a adresat Justitiei), pentru ca exista incalcari flagrante ale legii. Nu vom tine cont de acesta, daca situatia institutului si a angajatilor este periclitata-, a spus ea.

IPRS este unicul institut din Romania care realizeaza lucrari de proiectare si expertize pentru turnatorii, forje, sectoare termice s.a., care a executat multe lucrari cu caracter strategic. Institutul dispune de o vasta arhiva cu caracter secret, aflata sub protectia statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.