La cateva sute de metri de drumul national care iese din Suceava prin Itcani, un ansamblu aparte se detaseaza ca o insula in peisajul semirural. Locuintele emana chiar si de la distanta un aer occidental. De aproape, efectul este si mai puternic. Pana si iarba tunsa pare mai verde. Spatiul generos, gardurile albe, cararile netede de asfalt in gazonul perfect si tufele de trandafiri intregesc atmosfera de ferma americana, cum se vede numai prin filme.
Crestini prin efecte, nu prin doctrina
In curtea orfelinatului, un pusti blond face ture pe o trotineta. Restul colegilor lui sunt in sala de mese. Copiii par scosi din cutie: fetitele cu gulere de dantela stralucitor de albe si batic. Baietii – camasi apretate si pantaloni la dunga. Se asaza cuminti, chiar un pic prea cuminti, la masa.
-Suntem crestini… Nu avem o nuanta anume. Educatia pe care o dam copiilor este o educatie biblica, fara sa punem accent pe deosebiri. Vrem sa dezvoltam un caracter crestin prin efecte, nu prin doctrina-, spune directorul roman al orfelinatului -Natanael-, din Itcani, Ioan Badelita.
Este o alternativa privata la centrele de plasament de stat, singura din judet. Acum, orfelinatul are in ingrijire 55 de copii, intre 6 si 15 ani. La Scoala Crestina -Natanel- invata inca 37 de externi. -Ei ajung aici cu toate aprobarile, trec prin comisie, se face ancheta sociala, primesc hotarare de internare. Lucram cu directia judeteana de ocrotire a copilului-, ne informeaza directorul Badelita.
Investitia americana de trei milioane de dolari a creat in Suceava un sistem complex de crestere si educare a orfanilor, care chiar functioneaza. Exista, pe langa vilele in care locuiesc copiii, o scoala privata cu clasele I-VIII, o capela, atelier mecanic si de tamplarie, sera, gradini, o mica brutarie, o ferma didactica si o ferma reala, cu 90 de capete de vaci Holstein. Complexul din Itcani ocupa 18 hectare, proprietatea orfelinatului. In apropiere, mai sunt luate in arenda 150 de hectare pentru furaje.
O casa si o viata pentru fiecare
In dormitoare, totul, incepand de la zugraveala vesela si perdele, pana la baile cu adevarat luxoase, au un standard inaccesibil multor familii cu pretentii.
-Nu se pune problema ca iarna sa nu avem fructe sau sa nu fie vreodata carne pe masa copiilor. Cheltuielile lunare pentru fiecare dintre ei se ridica la 250 de dolari-, ne spune Ioan Badelita. Cam 150 de dolari sunt cheltuiti pentru un copil in orfelinatele de stat, dar diferenta intre conditiile oferite este imensa.
Internati intre trei-cinci ani, copiii de la -Natanael- au un ciclu complet de educatie, de la gradinita pana la absolvirea clasei a VIII-a. Dupa 18 ani, ei nu ajung in strada, cum se intimpla cu majoritatea celor ce ating majoratul in centrele de stat. Orfelinatul se ocupa ca dupa clasa a VIII-a sa poata fie sa urmeze liceul, fie sa cunoasca o meserie, ca sa se descurce pe cont propriu. Orfelinatul le ofera locuri de munca. Ioan Badelita: -Ne-am angajat ca la sfarsitul ciclului sa le oferim un loc de munca. In ideea asta am construit ferma si brutaria, magazinele, atelierul mecanic si de tamplarie-.
Incredibilul continua. Deja s-au cumparat cinci case pentru prima -promotie- care va iesi in curand din orfelinat. Fiecare va avea casa lui, iar orfelinatul ii va ajuta sa-si dezvolte o mica afacere. -E obligatia noastra morala. In fiecare an avem alocata o suma pentru investitii imobiliare. Ne gandim foarte serios sa construim o parte din case. Avem sprijinul americanilor, multi dispusi sa vina peste vara sa lucreze gratuit-.
Copiii doneaza sarmanilor trei tone de lapte zilnic
Zilnic, 3.000 de litri de lapte pleaca din ferma catre toate centrele de plasament din judet, ca donatie din partea orfelinatului. -80% din ce producem aici donam, si asta de opt ani. Centrul de plasament din Humor, Leaganul de copii si Cantina de ajutor social din Suceava, azilul de batrani din Radauti, Siretul – orfelinatul si spitalul, centrele de plasament din Liteni, Falticeni, toate, primesc lapte. Avem si un program pentru ajutorarea familiilor cu mai mult de cinci copii. Tot laptele este pasteurizat, avem si doua masini de inghetata. Aici lucram numai in functie de nevoile noastre-.
Trecem prin ferma, insotiti discret de un ciobanesc german. In grajd, vacutele Milka parca sunt pictate, cu copitele lustruite si ugerele imaculate. Alaturi, instalatia automata de muls, din inox, tancurile de pasteurizare, masinile de inghetata americane, totul la cele mai inalte standarde de curatenie.
Mai exista si o mica ferma… didactica. Animalele si pasarile domestice sunt crescute si ingrijite de copii. Cateva gaste si rate, gaini, bibilici, doi cai – folositi numai la calarie, cateva oi, puisori abia iesiti din oua, in incubatoarele supravegheate de copii.
-Sa ramana si sa traiasca in Romania-
Scoala crestina -Natanael-, cu invatamint primar si gimnazial, a fost evaluata de CNEAA si a primit -Autorizatia de incredere- in mai 2000. Clasele au doar 15 elevi. Dupa cursuri si pauza de pranz de o ora, copiii isi pregatesc temele si invata, supravegheati de aceiasi dascali, care stau cu ei pana la ora 16.00.
Fondurile pentru orfelinat vin de la Asociatia de Ajutor Crestin din SUA, care strange bani din donatii publice. -Natanael- e doar o mica parte din activitatea lor. Lucreaza cu tari din America Latina, Asia, Coreea, Iugoslavia. Orfelinatul -Natanael- este singura institutie de ocrotire a copilului infiintata de Asociatia de Ajutor Crestin in Romania.
-Lumea este reticenta la nou. Exista destula neincredere, suspiciune. Am inceput in 1991, cand se spunea ca luam copiii ca sa-i vindem in America. Am vrut sa dovedim ca se poate face ceva pentru tara asta, iar copiii sa ramana aici. Vor avea casa si serviciu, vor trai pe picioarele lor. Sistemul nostru ii ajuta sa ramana si sa traiasca in Romania-.