Home Social Regulamentul Examenului National de Capacitate

Regulamentul Examenului National de Capacitate

DISTRIBUIŢI

In febra examenelor, multi uita amanuntele de rutina – dar esentiale – cu privire la ce au de facut inainte si in timpul unui examen. Pentru a veni in ajutorul elevilor de-a VIII-a, al parintilor acestora (dar si al dascalilor care vor lua parte la Examenul National de Capacitate), va prezentam programul-standard al unei zile de examen, extras din -Ghidul examinatorului- – brosura dupa care a fost instruit personalul didactic participant la Capacitate. Precizam ca datele din Regulament ne-au fost puse la dispozitie de catre directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica.

Programul-standard al unei zile de examen va avea loc dupa cum urmeaza:

a) In prezenta presedintelui si a vicepresedintelui comisiei de examen, a membrilor comisiei de examen desemnati pentru specialitatea la care se sustine proba, se verifica integritatea plicului cu subiecte primit de la comisia judeteana (a municipiului Bucuresti). Dupa comunicarea variantei de examen de catre Comisia Nationala, se deschide plicul, se extrage varianta de examen, apoi plicul se resigileaza, se semneaza de catre toti membrii comisiei si se pastreaza in conditii de perfecta securitate, in fisete metalice. Dupa extragere, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul salilor de concurs sau cu numarul candidatilor, copiile se introduc in plicuri care se sigileaza, apoi sunt distribuite in sali de catre presedintele/ vicepresedintele comisiei. La deschiderea plicurilor, pentru fiecare proba de examen se incheie proces-verbal, semnat de catre toti membrii comisiei.

b) Membrii comisiei de examen, desemnati pentru specialitatea la care se desfasoara proba, raman in sala unde s-a efectuat multiplicarea pana la terminarea distribuirii plicurilor in toate salile de examen.

c) Supraveghetorii de sali primesc plicurile cu subiecte de la presedinte sau de la vicepresedinte, verifica integritatea acestora, le deschid si transcriu subiectele pe tabla sau distribuie subiectele multiplicate fiecarui candidat.

d) Presedintele sau vicepresedintele, insotit de catre un profesor de la disciplina respectiva, verifica, in toate salile de examen, exactitatea transcrierii subiectelor.

e) Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, nici un elev nu mai poate intra in sala si nici un elev nu mai poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Elevii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva. In cazuri exceptionale, daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el va fi insotit de catre unul dintre profesorii care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de examen.

Nici un membru al comisiei nu poate parasi centrul de examen si nu poate comunica in afara scolii continutul subiectelor pana la iesirea primului candidat din examen.

f) Pentru elaborarea lucrarii scrise elevii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor folosi numai creion negru. Se interzice folosirea in timpul probelor scrise a minicalculatoarelor, a riglelor de calcul, a altor mijloace de calcul sau a dictionarelor, hartiilor etc. Nu se va folosi alta hartie decat cea distribuita elevilor de catre supraveghetori si care va purta stampila -Capacitate-. Fiecare elev primeste atatea coli de hartie cate ii sunt necesare.

g) In cazul in care unii elevi, din diferite motive (corecturi numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere), doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, vor primi alte coli tipizate. Colile folosite initial se anuleaza pe loc, mentionandu-se pe ele -anulat- si se semneaza de catre cei doi supraveghetori.

h) In timpul desfasurarii probelor scrise, supraveghetorii de sali nu dau candidatilor nici o indicatie, nu rezolva subiectul de examen, nu discuta intre ei. Incalcarea prevederilor de mai sus poate duce la inlocuirea profesorilor supraveghetori si, dupa caz, la sanctionarea lor. In timpul desfasurarii probelor scrise, supraveghetorii de sali raspund de asigurarea ordinii si linistii in sala de clasa, de respectarea de catre candidati a tuturor prevederilor din prezentul regulament. Supraveghetorii verifica daca elevii au patruns in sala cu materiale interzise prin prezentul regulament sau cu alte materiale care le-ar permite sau facilita rezolvarea subiectelor de examen. De asemenea, supraveghetorii nu permit candidatilor sa comunice in nici un fel intre ei si sesizeaza presedintele comisiei asupra oricarei incalcari de regulament.

Eventualele tentative de frauda, ca si orice alte nereguli in desfasurarea examenului, semnalate de elevi profesorilor supraveghetori, precum si cele sesizate de supraveghetori vor fi comunicate imediat presedintelui comisiei, care este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun.

i) In timpul desfasurarii probelor scrise, in salile de examen au voie sa intre numai presedintele si vicepresedintele comisiei judetene (a municipiului Bucuresti), ai comisiei centrului de examen, precum si reprezentantii Comisiei Nationale de Capacitate si ai Comisiei Judetene de Capacitate, imputerniciti cu delegatie.

j) Pe masura ce isi incheie lucrarile, elevii le predau supraveghetorilor. La expirarea timpului acordat, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Ultimii trei elevi raman in sala pana la predarea ultimei lucrari. La predarea lucrarilor, elevii semneaza lista cu candidatii.

k) La predarea lucrarilor, supraveghetorii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul total de pagini scrise si il trec in listele nominale pe care le semneaza elevii, precum si in rubrica speciala, prevazuta in acest scop pe prima pagina a lucrarii. Ciornele si lucrarile anulate se strang separat. Subiectele efectuate pe ciorne sau pe foaia xeroxata cu subiecte nu se iau in considerare.

l) Supraveghetorii predau, sub semnatura, lucrarile scrise presedintelui sau vicepresedintelui, care verifica daca numarul lucrarilor corespunde cu numarul semnaturilor de pe lista si daca numarul paginilor scrise coincide cu cel transcris in rubrica speciala de pe prima pagina a lucrarii.

m) Toate lucrarile scrise se predau, prin presedintele si vicepresedintele comisiei de examen, pe baza de proces-verbal, delegatilor nominalizati de comisia judeteana pentru a transporta lucrarile la centrele speciale de corectare.


Important ! ACCESUL ELEVILOR IN SALILE DE EXAMEN – IN TOATE ACESTE ZILE – ESTE PERMIS NUMAI PaNA LA ORA 9.30.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.