Explozia controlata a unui bloc de garsoniere parasit din comuna botosaneana Flamanzi a produs, joi seara, importante pagube, afectand 24 de cladiri din zona.
Suflul exploziei a spart aproximativ 2.500 de metri patrati de geamuri, peste 5.000 de tigle de pe acoperisuri si a distrus mai multe tocuri de ferestrese. Isprava apartine echipei de pirotehnisti a Unitatii Militare 01189, insa pagubele vor fi suportate de Parohia Cordun, beneficiara actiunii. In locul blocului parasit urma sa se construiasca o biserica.
Oamenii au dormit sub cerul liber
Comisia de aparare impotriva dezastrelor Botosani, impreuna cu pirotehnistii urmeaza sa efectueaze o ancheta pentru stabilirea cauzelor si a vinovatilor pentru incidentul de joi seara. Printr-un ordin al prefectului de Botosani, Costica Macaleti, s-a dispus constatarea si evaluarea pagubelor, iar Prefectura Botosani a solicitat Guvernului un ajutor de urgenta pentru obtinerea de sticla si tigle, urmand ca echipe de constructori sa inlocuiasca elementele de constructie afectate, a declarat secretarul Comisiei Tehnice de Aparare impotriva Dezastrelor a Judetului Botosani, Samoil Carlan. El a precizat ca politistii si procurorii au inceput deja ancheta in acest caz. Carlan a mai spus ca structura din beton a blocului de garsoniere urmeaza sa fie demolata dupa ce va fi stabilita modalitatea in care aceasta se putea realiza acest lucru, fara riscuri.
-In noaptea de joi spre vineri, in comuna Flamanzi au fost marite efectivele de jandarmi care au pazit locuintele, magazinele si unitatile de alimentatie publica afectate de deflagratie, iar pe un bloc, al carui acoperis a fost distrus de suflul exploziei, a fost montata o copertina, pentru ca incepuse sa ploua.
Actiunea de distrugere a blocului, prin implozie, a fost realizata de genisti de la UM 01189.
Graba strica treaba
Specialistii afirma ca procedeul demolarii cladirilor prin dinamitare, pentru a provoca o implozie – desi cel mai ieftin -, este deosebit de dificil, riscant si trebuie pregatit din vreme si cu atentie, pentru a evita accidente precum cel petrecut la Flamanzi. Acest procedeu urmareste ca, dupa dinamitarea imobilului, materialele din care este construit sa se prabuseasca in perimetrul in care a fost plasata cladirea. -O astfel de lucrare dureaza cateva saptamani sau chiar luni-, spune un expert pirotehnist de la Comandamentul National de Protectie Civila. In mod normal, prima grija a echipei care realizeaza demolarea consta in protejarea constructiilor din jur. Expertii care lucreaza la proiectul de demolare studiaza schema cladirii, structura de rezistenta a imobilului, ca si materialul din care este construit. Unul dintre cele mai importante momente, daca nu cel mai important, consta in calcularea, prin formule matematice, a punctelor in care va fi plasat explozibilul. -Trebuie pus de jur imprejur, astfel incat toate partile cladirii sa cada in acelasi timp-, afirma expertul citat.
Pagubele vor fi suportate de Parohia Cordun
Pagubele produse vor fi suportate de Parohia Cordun, in calitate de beneficiar al actiunii, sustine Ministerul Apararii. Intre UM 01189 Botosani si Parohia Cordun s-a incheiat un contract, prin care parohia se obliga sa informeze populatia din zona despre efectuarea lucrarilor de distrugere, pentru a fi evitate eventualele accidente, sa obtina aprobarile necesare (de la Politie, Primarie, Protectia Muncii, Protectia Mediului) si sa suporte distrugerile cauzate cladirilor si mediului, in zona in care are loc explozia. Seful echipei de pirotehnisti de la UM 01189 Botosani, care s-a ocupat de distrugerea, prin implozie, a imobilului din localitatea Flamanzi, a fost destituit din functie. Conform unor surse militare, seful echipei de pirotehnisti, maiorul Sorin Atomei, a fost destituit din functie pentru lipsa de profesonalism in organizarea si executarea lucrarii.
Implozii cu bucluc
In urma cu trei ani, demolarea, tot prin implozie, a unei cladiri de sase niveluri din Capitala a esuat, la prima tentativa, cauza fiind, potrivit pirotehnistilor, vremea foarte rece de decembrie. In cele din urma, demolarea a reusit cu bine. Desi unghiul de cadere a fost calculat astfel incat caramizile din cladire sa nu treaca de gardul de protectie, acest lucru s-a intamplat, din fericire, fara pagube. A fost pusa dinamita in trei sute de orificii facute in structura de rezistenta a imobilului. In 1996, cladirea Bibliotecii Universitatii de Stiinte Agricole a fost demolata, prin implozie, insa imobilele situate la mai putin de 50 de metri au fost afectate in momentul detonarii materialului exploziv. Pentru detonare au fost folosita o tona de exploziv, plasat in orificii facute in peretii cladirii.