Home Life „Câini” câștigă Trofeul Transilvania!

„Câini” câștigă Trofeul Transilvania!

DISTRIBUIŢI

Filmul Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, 4 iunie, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost înmânat regizorului Bogdan Mirică de către Ministrul Culturii, Corina Șuteu, care s-a declarat impresionată de film. Câini a câștigat recent și Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.
Juriul format din Wieland Speck (directorul secțiunii Panorama de la Berlinale), Bill Guentzler (directorul artistic al Cleveland International Film Festival), Margita Gosheva (actriță), Tomasz Wasilewski (regizor) și Cătălin Cristuțiu (monteur) a decis și câștigătorul Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro: Avishai Sivan, „pentru felul în care descrie lupta dintre religia organizată și căutarea adevărului în viață” în Tikkun. Lui David D’Ingeo, actorul din Un loc la umbră / De l’ombre il y a i-a revenit Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, în timp ce Monika Maydenova și Alexander Benev au fost recompensați cu Mențiunea Specială a Juriului pentru interpretarea din Sete/ Thirst.
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers către Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea #Animal, i-a fost acordat lui Gabriel Mascaro, pentru Neon Bull. Favoritul spectatorilor de la TIFF a fost Ușa deschisă / La Puerta Abierta, în regia Marinei Seresesky, care a câștigat Premiul Publicului pentru un film din competiție, oferit de MasterCard.
Peste 800 de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – actrița Sophia Loren, Ministrul Culturii, Corina Șuteu, regizorul Cristi Puiu, actorii Gheorghe Visu, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, actrițele Mădălina Ghenea, Carmen Galin, Olimpia Melinte, Ioana Flora, Cristina Flutur, Rodica Lazăr, prezentatorii TV Amalia Enache, Andi Moisescu, Cătălin Ștefănescu, Pavel Bartoș și Cabral.
Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, actrița Sophia Loren, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, înmânat de Mădălina Ghenea. Vorbind în italiană, în aplauzele publicului, Sophia Loren s-a declarat extrem de emoționată și a promis publicului că va reveni și anul viitor.

Carmen Galin a fost distinsă, la rândul său, cu Premiul de Excelență, prezentat de Cătălin Ștefănescu. Actrița a mulțumit festivalului și publicului, spunând că „este o bucurie să fie onorată la Cluj, orașul unde a văzut primul film la cinematograf și care și-a lăsat amprenta asupra întregii ei vieți”. Actrița Orosz Lujza a mulțumit printr-un mesaj video pentru onoarea de a fi premiată pentru întreaga carieră. Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale i-a revenit producătorului Iain Smith, aflat la a doua vizită în România, de care s-a îndrăgostit în timpul filmărilor la Cold Mountain. Cel mai recent film al producătorului, Mad Max: Fury Road, a avut cu o seară înainte peste 1500 de spectatori în Piața Unirii din Cluj.
Un premiu surpriză, Premiul Special – Trofeul Transilvania 15, prezentat de Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, i-a revenit regizorului Cristi Puiu, un cineast care a fost alături de TIFF de la prima ediție și căruia i se datorează câteva dintre cele mai puternice emoții și reacții ale publicului din cei 15 ani de festival.
Gabriel Achim și-a adjudecat, cu filmul Ultima zi, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, constând în servicii de post-producție. Acesta le-a mulțumit în special actorilor din film, printre care Mimi Brănescu și Rodica Lazăr. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, a fost câștigat de Discordia, realizat de tânărul clujean Ion Indolean.
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj i-a fost acordat Roxanei Stroe pentru O noapte în Tokoriki. Aceasta a câștigat și anul trecut același premiu pentru Black Friday. O Mențiune Specială în aceeași categorie i-a revenit lui Mă cheamă Costin, în regia lui Radu Potcoavă, care a declarat că își dorește să vadă în toată România public ca la Cluj. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro a fost obținut de Saint Frankenstein, de Scooter McCrae. Mențiuni speciale în secțiunea Umbre-scurtmetraj au mers către The Pond, de Jeroen Dumoulein, și Sister Hell, în regia lui Fredrik S. Hana.
A treia ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro a fost câștigat de proiectul lui Marius Olteanu, Scor Alb, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award i-a revenit lui Grigore Becket, cu Viața în Moscova. Premiul concursului The Pitch în valoare de 5.000 euro, a fost revendicat de Anda Pușcaș, cu proiectul SOL.

TIFF a răsplătit și anul acesta filmele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1500 euro, a mers la Investiția perfectă, de Ibolya Simó. Mențiunea Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro a fost câștigat de The Light that Memory Lends to Things, în regia Anei Vijdea. Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți a fost adjudecat de Azi vin, de Călin Boto, Andrada Băleanu și Agata Olteanu. Premiul Juriului Tinerilor Francofoni a fost obținut de  Mor să-ți spun / Je me tue a le dire, regia Xavier Seron.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.