Incepand cu luna iulie a.c., Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) isi va intensifica eforturile pentru privatizarea unui grup de societati mari si foarte mari, incluse in Programele PSAL I si RICOP, convenite cu Banca Mondiala si Uniunea Europeana(UE), a declarat ieri ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. El apreciaza ca -daca lucrurile vor merge bine-, la sfarsitul anului vor fi privatizate intre 25-50 de societati din PSAL si RICOP, -care cumuleaza mai mult de jumatate din capitalul social al tuturor intreprinderilor aflate in portofoliul APAPS-. -Cu cateva exceptii, intreg programul de privatizare al APAPS se afla in termenele convenite cu UE, motiv pentru care s-a acceptat prelungirea cu un an a implementarii Programului RICOP-, a mai spus ministrul.
Cabinetul Nastase a aprobat in sedinta de joi scoaterea la privatizare a unui pachet de 15 societati din Programul PSAL, care vor fi vandute in perioada 1 iulie-15 octombrie a.c. In plus, se afla in diverse stadii de negociere privatizarea altor opt mari societati, intre care Sidex, Promex Braila si Rafo Onesti, alte zece urmand sa fie scoase la privatizare pana pe 29 iunie a.c. Potrivit dlui Musetescu, pana la mijlocul anului 2003 vor fi privatizate toate intreprinderile mari din tara, APAPS urmand sa-si concentreze ulterior activitatea pe vanzarea societatilor mici, precum si a celor privatizate, care, din diverse motive, se vor reintoarce in portofoliul Autoritatii.
In vederea derularii corespunzatoare a programului propus, incepand cu luna iulie a.c., APAPS va monitoriza lunar rezultatele si performantele managerilor generali ai societatilor ce urmeaza sa fie vandute. Directorii generali ai celor 19 societati ce vor fi privatizate in cel de-al doilea val al PSAL vor avea sarcina de a pregati dosarele de privatizare si de a le prezenta in termenul stabilit de APAPS. -Acest mandat va fi obligatoriu, iar cine nu-l va respecta va fi revocat. Nu vom mai tolera atitudinea unor directori care doresc sa tergiverseze privatizarea-, a subliniat Ovidiu Musetescu.
In cursul diminetii de ieri, seful APAPS s-a intalnit cu Neven Mates, negociatorul-sef al FMI pentru Romania, si cu Stephane Cosse, reprezentantul Fondului la Bucuresti. Discutiile au fost axate pe stadiul negocierilor privind vanzarea combinatului Sidex si pe rezultatele inregistrate de APAPS in ultimele trei luni si jumatate. -I-am prezentat dlui Mates graficele de privatizare a societatilor incluse in Programul PSAL si ne-am spus punctul de vedere asupra Legii investitiilor directe. Guvernul este singurul in masura sa ia decizia cea mai justa in aceasta privinta-, a conchis Musetescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane