Home Economic-Financiar Guvernul este nemultumit de cresterea preturilor la gazele naturale

Guvernul este nemultumit de cresterea preturilor la gazele naturale

DISTRIBUIŢI

Primul-ministru Adrian Nastase a cerut, vineri, in cadrul unei teleconferinte cu prefectii Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Finantelor si Ministerului Industriei si Resurselor sa analizeze de urgenta un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Gaze Naturale cu privire la cresterea preturilor la gazele naturale, apreciind ca aplicarea acestui ordin va avea consecinte grave sub aspectul cresterii substantiale a preturilor catre centralele termice si cele de zona.

Nastase a afirmat ca, din cauza acestei hotarari, pretul la gaze este -de doua ori mai mare decat la Termoelectrica-.

Ministrul administratiei publice, Octav Cosmanca, a spus, la randul sau, ca o echipa la nivelul secretarilor de stat in cele trei ministere va analiza aceasta decizie a ANRG, pentru a se vedea in ce masura este justificata, daca nu era necesar acordul MIR si daca hotararea mai poate ramane in vigoare.

Potrivit unor surse din Ministerul Administratiei Publice, autoritatile locale s-au plans ca prin acest ordin se prevad cinci categorii de preturi pentru consumatorii captivi, iar centralele termice cumpara gazele naturale la un pret mai mare decat alti consumatori captivi.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor naturale sustine ca ordinul prin care se aproba preturile reglementate pentru consumatorii de gaze naturale a fost emis pentru a institui un tratament egal intre toti agentii economici care achizitioneaza gaze naturale, intrucat unii dintre ei beneficiau cu preponderenta de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import.

Pretul gazelor naturale livrate populatiei ramane de 1.272.000 de lei pentru 1.000 metri cubi gaze naturale, iar consumatorii industriali, comerciali si centralele termice, in afara de Termoelectrica, vor plati 2.396.100 lei/1.000 metri cubi.

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, declara la sfarsitul lunii februarie ca toti agentii economici vor plati, de la 1 martie, intre 87 si 90 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai putin fata de pretul inregistrat in acea perioada, de 128 de dolari, in conditiile in care vor achita gazele cumparate in maximum 30 de zile.

O alta prevedere a ordinului vizeaza pretul cu care Termoelectrica achizitioneaza gazele naturale de la cei doi distribuitori, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Astfel, Termoelectrica va plati 1.986.700 de lei/1.000 metri cubi, circa 70 de dolari, pentru gazele provenite de la Distrigaz Sud si 1.601.237 lei/1.000 metri cubi, circa 57 de dolari, pentru gazele provenite de la Distrigaz Nord.

Surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) au declarat, miercuri, ca astfel se rezolva problema achizitionarii de catre Termoelectrica a gazelor naturale la pretul cosului unic anuntat de oficialii MIR inca din luna martie. Introducerea acestui cos viza reducerea, cu aproximativ 8%, a impactului pe care l-ar fi avut pretul gazelor naturale asupra cresterii tarifelor la energia electrica.

Reprezentantii ANRGN spun ca Termoelectrica are mai multe relatii contractuale care ii asigura necesarul de consum. -Furnizarile directe ale SNP Petrom, gazele naturale din redeventa petroliera livrate de Transgaz, precum si gazele din import furnizate pe baza unui contract direct pe termen lung acopera, pe langa cele doua societati de distributie, nevoile Termoelectrica-, sustin sursele citate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.