Home Actualitate Parchetul Iasi ascunde un dosar exploziv

Parchetul Iasi ascunde un dosar exploziv

DISTRIBUIŢI

Dupa ce a baut, procurorul-sef a facut un accident cu victima. Colegii lui l-au declarat nevinovat. Probele biologice i-au fost recoltate la trei ore si jumatate dupa producerea accidentului.

Batrinul a fost agatat cu roata din dreapta fata, ridicat pe capota motorului, izbit apoi de parbrizul pe care l-a si crapat, trintit, in cele din urma, in gardul aflat la marginea trotuarului. Aceasta este descrierea facuta de un martor accidentului care a avut loc pe 14 decembrie 2000, cu putin inainte de ora 18.00, pe strada Vasile Lupu, la cativa zeci de metri de intersectia Bucsinescu. Cu cateva secunde inainte, soferul acelui BMW 318 bleumarin demarase in tromba pentru a putea urca panta. Pietonul aproape ca terminase traversarea, fiind prins cu un picior pe muchia trotuarului. Soferul a franat violent, a coborat din masina speriat de moarte. Doi tineri, care vazusera totul de la doar cativa metri, l-au ridicat pe batranul intrat in stare de soc, l-au carat pe umeri pana la masina care l-a lovit, urcand toti pentru a-l duce la spital. Au ajuns la Urgente in 10 minute. Sofer, martori si victima au navalit in cabinetul doctorului Pencu. Cineva de la Triaj a anuntat imediat dispeceratul Politiei, conform procedurii. Peste alte cateva minute, mai multi ofiteri superiori din Politia Iasi aflasera deja de cele intamplate. Peste alte minute, a fost anuntata si conducerea Parchetului. Timp de trei ore nu se stie ce s-a intamplat cu soferul. Abia la ora 21.15 i s-au recoltat primele probe de sange pentru stabilirea alcoolemiei. Numele sau este Corneliu Marian Gheorghita si este in acest moment prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatorie.

S-au pierdut trei ore pana cand i s-a luat sange procurorului

O suta de politisti dintr-o suta iti spun ca primul lucru pe care il fac cand are loc un accident este sa duca soferul la spital si sa ceara urgent recoltarea de sange. Un medic semneaza certificatul, mentioneaza ora recoltarii, sigileaza fiolele si le trimite la Institutul de Medicina Legala (IML). -Unii nu vor sa le luam sange. Nu-i putem forta. Se mentioneaza in certificat ca a refuzat recoltarea probelor biologice, ceea ce in instanta, in mod clar, il defavorizeaza-, ne-a spus maiorul Marian Fetcu, seful Politiei Rutiere. In cazul procurorului Gheorghita s-a intamplat altfel. In nici un raport al politiei nu scrie ca a refuzat sa i se ia sange, insa nu este explicata nici intarzierea cu care s-a facut acest lucru.

Politistii au predat cazul colegilor lui Gheorghita

Nimeni din Politie si Parchet nu vrea sa spuna cum au stat lucrurile in acea seara. Informatiile sunt considerate confidentiale, fiind vorba de un dosar clasat. Procurorul a fost gasit nevinovat si nimeni, in afara de victima, nu are voie sa ceara explicatii. Medicul de garda sustine ca n-a purtat grija soferului. -Nici nu stiu cum arata-, spune doctorul rezident Pencu. Cert este ca ofiterul de serviciu l-a anuntat imediat pe maiorul Fetcu, care l-a randul sau a anuntat pe cineva de la Politia Municipala, fara sa precizeze pe cine. Seful Politiei Rutiere nu-l putea lua la intrebari pe procurorul Gheorghita, pentru ca -asa spune legea-. -Au fost anuntati sefii Parchetului. Noi am predat dosarul inca din acea seara. Singurul lucru pe care l-am facut personal a fost sa ma intorc la locul accidentului pentru a vedea exact cum s-au petrecut faptele-, a spus maiorul Fetcu.

Un politist misterios a stat langa autorul accidentului

O stare confuza invaluie intregul caz. Fetcu spune ca au fost anuntati procurorul general Dorin Buzdugan si procurorul Alois Imbrea, seful Serviciului Urmariri Penale din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel. Acesta din urma avea sa intocmeasca si dosarul in urma caruia singurul vinovat a fost gasit pietonul Constantin Leahu. Adjunctul procurorului general, Eugenia Virvescu, seful Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi spune insa ca ea fost singura prezenta la spital, din partea Parchetului. Ora la care a ajuns procurorul Eugenia Virvescu la spital creeaza din nou confuzie. -Am ajuns la ora 21.00. Langa el statea un agent de circulatie.

Intrebarea-cheie: cat de beat era procurorul Gheorghita?

Maiorul Fetcu ne-a spus ca la spital a fost trimis locotenentul Gheuca. Acest ofiter ne-a trimis insa la plimbare: -Nu am fost acolo. Nu Politia Rutiera s-a ocupat de acest dosar, ci Parchetul, pentru ca asa e legea-. Ce il determina pe locotenentul Gheuca sa nu recunoasca prezenta sa langa procuror, pe 14 decembrie, atat timp cat superiorul sau spune ca a fost acolo, iar prim-procurorul adjunct al Parchetului Iasi, Eugenia Virvescu, afirma, de asemenea, -langa el statea un agent…-? Dupa atatea intrebari ocolitoare, intrebarea-cheie era previzibila: cat de baut a fost procurorul Corneliu Gheorghita in momentul producerii accidentului? La ora 21.15, i s-au recoltat primele probe biologice. La ora 22.15, i s-a recoltat al doilea rand de probe. Prima alcoolemie a fost 0,40 g la mie, iar a doua a fost 0,30 g la mie.

Victima este vinovata

Locul in care s-a petrecut accidentul poate fi considerat cu grad inalt de risc pentru pietoni. Masinile care vin din Bucsinescu pleaca cu motoarele turate la maximum, pentru a prinde demaraj si a putea urca dealul. Afara era intuneric deja, asa ca este posibil ca procurorul aflat la volan sa nu-l fi vazut pe Constantin Leahu decat prea tarziu. Totusi, atat victima, cat si Catalin Buzincu ne-au spus ca BMW-ul condus de Gheorghita era primul din coloana de masini, avand astfel o vizibilitate perfecta, strada fiind bine iluminata. Leahu a fost gasit singurul vinovat pentru ca nu se afla pe trecerea de pietoni si pentru ca alcoolemia sa, la ora 19.00, deci cu o ora dupa accident, a fost de 1,15 g la mie. Alcoolemia soferului ramane o enigma.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.