Angajari pe criterii clientelare si nepotism, investitii mai mari decat bugetul STS pe 10 ani, activitati strategice transferate unor firme private, acestea sunt doar o parte din observatiile care au fost facute, la sedinta de bilant a STS, de catre sefii institutiei.
Comisia de control al activitatii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a constatat o serie de nereguli privind politica de personal in anul 2000, a declarat directorul STS, Tudor Tanase, in cadrul sedintei de prezentare a bilantului pe anul trecut. -Realizata pe criterii de clientelism si nepotism, politica de personal a condus la dimensionarea excesiva a structurilor cu personalul auxiliar, comparativ cu personalul tehnic. Invocandu-se motivul protectiei sociale, s-au facut abuzuri in incadrarea membrilor de familie, existand numeroase situatii ca in unele unitati sa se regaseasca si cate patru membri ai aceleiasi familii-, a afirmat Tanase. El a apreciat ca programul de restructurare ce va fi aplicat in cadrul STS va rezolva aceste probleme. Deja au fost luate masuri de reorganizare in sensul schimbarii raportului dintre personalul tehnic si cel auxiliar. Astfel, au fost radiate 700 de functii, inclusiv 20 de functii de generali, iar 88 de cadre militare au fost trecute in rezerva. Directorul STS spune ca numarul angajatilor va fi redus cu inca 200 de persoane, in principal prin pensionari. La ora actuala, STS are circa 2.400 de angajati. Tanase recunoaste ca obiectivul propus, de reducere a personalului cu 30%, va fi greu de atins in principal pentru ca legile existente limiteaza posibilitatea de reducere a personalului auxiliar, iar diminuarea personalului tehnic ar putea afecta activitatea STS. Pe de alta parte, fondurile alocate de la bugetul statului nu acopera necesarul pentru acordarea sumelor compensatorii pentru disponibilizati, deficitul la acest capitol fiind de 30 miliarde de lei. Conducerea STS a precizat ca si fondurile pentru hrana si echipamente sunt insuficiente, iar salariile angajatilor sunt cele mai mici, comparativ cu ale celorlaltor operatori de telecomunicatii. -STS risca sa devina doar un cadru de pregatire temporara a acestor specialisti care, ulterior, migreaza spre alte companii ce ofera salarii atractive-, a explicat Tanase.
Bilantul STS a relevat si alte aspecte negative legate de derularea unor proiecte de investitii -de mare amploare, fara o documentare a necesitatii si oportunitatii lor si fara garantia sustinerii acestora prin alocatii de la bugetul statului-. Aceste proiecte ar fi presupus o crestere de peste cinci ori a alocatiilor STS destinate investitiilor. -Proiectele prioritare ale STS au fost tratate necorespunzator, accentuandu-se aspectele colaterale ale realizarii lucrarilor de investitii-, a declarat Tudor Tanase. Un exemplu in acest sens este Centrul de Telecomunicatii Speciale de Rezerva, Pregatire si Recuperare din localitatea hunedoreana Vata, ale carui costuri erau echivalente cu bugetul STS pe zece ani. Investitia inceputa anul trecut a fost abandonata, insa, asa cum a apreciat chiar seful statului, dl Ion Iliescu, deja s-au facut unele cheltuieli inutile.
Tot in anul 2000, relatiile de colaborare ale STS cu celelalte institutii s-au deteriorat, iar incercarea transferarii activitatii de service postgarantie catre firme private -a fost o mare greseala, creand nemultumiri in randul utilizatorilor sistemului Phoenix (sistem digital integrat de radiocomunicatii mobile), inclusiv al furnizorului-. Principalul argument al partenerului francez, Consortiul Matra-Nortel, a fost ca o activitate strategica nu poate fi trecuta la o firma privata. Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Radu Timofte, si-a exprimat nemultumirea vizavi de modul in care se realizeaza supravegherea radioelectronica. Timofte a declarat ca SRI doreste redefinirea acordurilor de colaborare cu STS.
Desi a apreciat profesionalismul si disciplina specialistilor STS, presedintele Ion Iliescu a subliniat necesitatea chibzuirii resurselor financiare limitate. -Se impune mai mult realism in gospodarirea resurselor existente si, in acelasi timp, crearea unei structuri de personal echilibrate-. Seful statului a aratat ca, pentru a se adapta la noutatile din domeniu, STS are nevoie de un program eficient de investitii, fara insa a angaja programe care epuizeaza bugetul pe mai multi ani.