Inainte de alegerile generale, printr-o hotarare de guvern oarecum mascata, greii din PSD au schimbat destinatia a 50 ha de teren apartinand Institutului de Geriatrie -Ana Aslan- Bucuresti. Actul normativ precizeaza ca se transmite din domeniul public in cel privat un imobil, dar in anexa acestuia nu mai apare nici o cladire, ci doar 50.000 mp de teren situat in imediata apropiere a unui mare supermarket de pe DN 1. Prin aceasta inginerie, Cabinetul Nastase a abilitat Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat sa schimbe destinatia acestor terenuri si sa puna pe linie moarta institutul. Mai mult, aceasta hotarare vine dupa ce, in urma cu doi ani, intregul institut fusese transferat in administrarea acestei regii. La vremea respectiva s-a vorbit de faptul ca se pregateste o escrocherie de proportii, iar acum, prin aceasta hotarare, practic, aceasta s-a finalizat.
Modificarea Legii concesiunii si a parteneriatului public privat se pare ca a urgentat transferul terenului de la -Ana Aslan-. Oricum, transferul permite ca RAAPPS sa se asocieze cu cine vrea pentru a exploata respectivul teren. In acelasi timp, actul normativ creeaza un precedent extrem de periculos, celelalte bunuri ale institutului putand fi transferate in acelasi mod.
Manevra pregatita din 2002
La finele anului 2002, Hotararea de Guvern 1017 transfera din proprietatea publica a statului si din administrarea Ministerului Sanatatii intreg patrimoniul Institutului -Ana Aslan- in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. In total, actul normativ tragea in gestiunea RAAPPS 120 hectare de padure, 231.484 metri patrati de teren. O parte din acesta se afla in nordul Bucurestiului, iar o alta parte chiar in buricul targului, pe Strada Manastirea Caldarusani si pe Strada Spatarului. Prin acelasi act normativ, treceau in administrarea RAAPPS mai multe cladiri ale Institutului -Ana Aslan-. In total, 18.000 de metri patrati construiti erau transferati catre regia aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Imediat, deputatul Iulian Mincu a reactionat in parlament.
-Demersurile actuale conduc spre ideea unei iminente vanzari, cu toata negatia autoritatilor. In fisa de inventar au fost trecute numai valorile neactualizate ale mijloacelor fixe si cladirilor-, arata politicianul intr-un discurs tinut pe data de 10 decembrie 2002. Astfel, el tragea un semnal de alarma cu privire la faptul ca intregul ansamblu de cladiri din Otopeni era estimat la numai 69 milioane de lei. Valoarea era aberanta, in conditiile in care Banca Mondiala estimase numai complexul din Otopeni la 26 milioane de dolari.
Parlamentarul mai atragea atentia si asupra faptului ca modernizarea sectiei din Otopeni a Institutului fusese finantata de Comunitatea Europeana cu 32 milioane de euro.
Mafia terenurilor
Manevra efectuata de fostul guvern a fost luata in colimator de actuala putere. Deputatul PD Liviu Nistoran a aflat ca la Institutul -Ana Aslan- se petrece o manevra si este decis sa monoitorizeze orice eventuala afacere ilegala care se poate petrece acolo. -Este o manevra a guvernarii PSD, care este singulara in istoria Romaniei, nici Nicolae Ceausescu neavand curaj sa se atinga de acest institut. Exista o adevarata mafie a terenurilor in judetul Ilfov, iar aceasta schimbare este extrem de dubioasa. Sunt multe astfel de mutari de patrimoniu si o serie au avut loc in anul electoral. Implicarea acestui institut este insa rusinoasa pentru ca pagubeste bugetul de stat si expune prea mult un edificiu unic in lume-, a explicat Nistoran.
El a explicat faptul ca prin trecere din patrimoniul public in cel privat, respectivul teren va fi exploatat de RAAPPS fara ca statul sa mai primeasca vreun ban. In cazul in care terenul ramanea in domeniul public, regia vira jumatate din veniturile obtinute catre stat.