Romania a inchis provizoriu doua capitole de negociere cu Uniunea Europeana: -Telecomunicatii si tehnologia informatiilor- si -Uniunea vamala-, a anuntat ieri Ministerul Integrarii Europene. Decizia a fost luata la Conferinta de Aderare Romania-UE, desfasurata la Bruxelles, reuniune la care a participat negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
Romania nu solicita, pentru cele doua capitole, perioade de tranzitie sau derogari si se angajeaza sa aplice acquis-ul comunitar pana la data asumata de tara noastra pentru aderare, 1 ianuarie 2007. Documentul de pozitie pentru capitolul -Telecomunicatii si tehnologia informatiilor- se refera la liberalizarea si dezvoltarea pietei de telecomunicatii, societatea informationala, gestionarea frecventelor, telefonia fixa si mobila, serviciile postale. La capitolul -Uniunea vamala-, documentul de pozitie prezinta stadiul transpunerii acquis-ului comunitar in domeniul nomenclaturii tarifare, informatii tarifare obligatorii, reguli de origine, valoare in vama, proceduri si regimuri vamale la import si export, tranzit, antrepozit vamal, document administrativ unic, datorie vamala, drepturi de proprietate intelectuala legate de comert, regim al zonelor libere, regim de control al exporturilor de produse cu dubla utilizare, contingente tarifare, regim al scutirilor de la plata taxelor vamale
Vasile Puscas sustine ca Romania -inceput sa aplice noul acquis comunitar la capitolul ?çTelecomunicatii?ê, devenind un deschizator de drumuri pentru cea mai mare parte a statelor candidate si chiar pentru unele state membre-. Inchiderea capitolului de negociere -Uniunea vamala- a fost posibila datorita masurilor de securizare a frontierelor si de informatizare a punctelor vamale, apreciaza Puscas.
Romania a deschis, pana acum, 28 de capitole de negociere din 30, dintre care a inchis provizoriu 15. Pana la sfarsitul anului 2002, Romania spera sa deschida ultimele doua capitole, -Politici bugetare- si -Libera circulatie a serviciilor-, si sa mai inchida provizoriu alte doua capitole de negociere.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane