Pietele de asigurari din statele candidate la Uniunea Europeana (UE) vor reflecta, in urmatorii cinci ani, o maturizare, caracterizata prin reducerea, cu exceptia Bulgariei si a Statelor Baltice, a ratei medii de crestere, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta Roland Berger.
In perioada 1993-1999, rata medie de crestere a pietei de asigurari din Polonia era de 12,9%, in Cehia de 9,8%, in Slovacia – 10,1%, in Ungaria – 5,9%, in Slovenia – 8%, in Romania – 13,9%, in Statele Baltice (Letonia, Lituania si Estonia) – 1,8%, iar in Bulgaria de 0,5%.
Romania se situeaza mult in urma celorlaltor candidate din punctul de vedere al ratei de penetrare si a densitatii asigurarilor.
Din cele zece state candidate, cinci – Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia – detin 64% din volumul primelor de asigurari de viata si 56% din volumul primelor de asigurari generale. Din volumul primelor de asigurari subscrise in cele zece tari candidate, cota de piata detinuta de Polonia este de 48,9% la asigurari de viata si generale, Cehia are o cota de piata de 19% la asigurari de viata si de 18,5% la cele generale, iar Romania – 1,1% si 3,7%.
Studiul Roland Berger prezinta si o situatie a ratei de penetrare si a densitatii asigurarilor din statele candidate. Din acest punct de vedere Romania se situeaza pe ultimul loc, cu o rata de penetrare de aproape 0,7% din PIB si cu o densitate a asigurarilor (prime subscrise pe cap de locuitor, in dolari) de 12,5 dolari/cap de locuitor.
Home Economic-Financiar Piata asigurarilor din tarile candidate va creste mai incet in urmatorii ani