Home Actualitate Mo(l)torina care ne strica masina

Mo(l)torina care ne strica masina

DISTRIBUIŢI


Venirea inghetului provoaca, mai in fiecare an, serioase prejudicii proprietarilor de autoturisme Diesel care indraznesc sa se aventureze prin cele mai friguroase regiuni ale Romaniei. Aceasta deoarece acolo se mai intampla sa fie -scoasa la vanzare- motorina care ingheata la minus 10 grade Celsius, chiar daca afara mercurul coboara si cu 10-15 grade mai mult decat pragul de inghet. Majoritatea patitilor se multumesc sa suduie in limba lor, prea putini fiind cei care se mai complica sa depuna vreo reclamatie. In acest context, conflictul deschis intre -pagubita- Societatea Nationala a Apelor Minerale(SNAM) si SC Mol Romania se constituie ca o exceptie la regula nescrisa a pasivitatii generale. Inghetarea motorinei in rezervorul unei masini a SNAM i-a provocat acesteia daune de zeci de milioane, conflictul amenintand sa -dea in clocot- in Justitie.

-Alimentare- cu prejudicii

O data cu venirea inghetului, soferii de autoturisme cu motoare Diesel sunt nevoiti sa cheltuiasca in mod regulat sume substantiale pentru interventii sau schimbarea filtrelor de motorina din cauza calitatii necorespunzatoare a acesteia. In alte cazuri (deloc singulare), aria reparatiilor ce se cer efectuate se extinde la multe zeci de milioane de lei, urmare a neglijentei benzinariilor care pun in vanzare combustibil Diesel necorespunzator conditiilor climatice. De o astfel de patanie a avut parte Societatea Nationala a Apelor Minerale, in iarna anului trecut, a carei autoutilitara a necesitat reparatii de 75 milioane de lei in urma alimentarii cu motorina de la o statie Mol, suma din care Mol Romania s-a oferit sa -contribuie- cu 500.000 de lei.

Conflictul dintre SNAM si Mol Romania se afla in ultimul stadiu al concilierii, responsabilii Societatii Nationale a Apelor Romane amenintand, in caz contrar, cu actionarea in justitie a Mol Romania. Ei afirma ca nu pot justifica (in fata Curtii de Conturi a Romaniei, de exemplu) o cheltuiala de 75 de milioane cu o despagubire de 150 de ori mai mica.

Englezii confirma calitatea slaba a combustibilului

Pe 6 decembrie 2001, autoutilitara B-31-APE (un Ford Tranzit), apartinand SNAM, efectua o deplasare pe ruta Bucuresti – Miercurea Ciuc – Borsec. Soferul a alimentat la statia Mol din Miercurea Ciuc in jurul orei 15.00, dupa care si-a continuat deplasarea spre Borsec. Nu a mai putut ajunge, dat fiind ca la putin timp dupa ce s-au constatat deficiente de functionare, motorul s-a oprit si a refuzat sa mai porneasca. -Am incercat sa-l repun in functiune cu mijloace proprii (demaror), dar n-a fost chip-, spune soferul, care a constatat, in schimb, la deschiderea capotei, ca motorina era inghetata in filtru.

In cele din urma, furgoneta a fost remorcata si adusa la Bucuresti pentru reparatii. Constatarea tehnica a relevat insa defectiuni cu mult mai mari: blocarea pompei de injectie, decalibrarea pompei injectoarelor, defectarea sistemului electronic de control si multe altele.

Ca urmare a efectuarii acestor reparatii la o firma reprezentanta a unei companii straine ce proiecteaza astfel de pompe, SNAM a trimis proprietarilor benzinariei devizul cuprinzand prejudiciul cauzat de nefericitul incident.

Devizul total, 75 de milioane, a venit ca raspuns la oferta companiei romano-ungare de a contribui cu 500.000 de lei la toate autoturismele care au necesitat schimbarea filtrelor in urma problemelor calitative ale combustibilului din perioada 3-7 decembrie 2001. -Compania noastra a luat masuri urgente de rezolvare a problemei, masuri ce au inclus sistarea livrarilor de motorina, scoaterea din rezervoare a acestor stocuri de marfa si returnarea lor in rafinarii, aprovizionarea urgenta a statiilor cu motorina import Ungaria, oferirea prompta a aditivilor fara costuri-, a afirmat Zsolt Andrasy, asistent relatii cu clientii al companiei Mol Romania.

Reprezentantii companiei Mol precizeaza, in ceea ce priveste calitatea motorinei existente pe piata din Romania, ca desi corespunde standardelor in vigoare tipului D2, -temperatura de filtrabilitate corespunzatoare acestui tip de motorina este de minus 10 grade Celsius, punctul de tulburare fiind intotdeauna cu 10 grade C mai mare, fenomen vizibil prin depuneri-.

Cert este ca urmarea -corespondentei- intre cele doua societati, SNAM a luat decizia expedierii pompei avariate, spre expertiza, firmei Delphi din Anglia. Raspunsul acesteia este insa echivoc, confirmand constatarile din Romania: -In urma inspectiei efectuate, a rezultat, in mod clar, ca aceasta uzura excesiva a componentelor a fost determinata de calitatea proasta a combustibilului, contaminat cu apa-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.