Furtunile puternice si caderile de grindina din ultimele trei zile au afectat aproape 34.000 hectare de terenuri agricole, 625 de gospodarii, doua poduri, doua obiective economice, trei constructii hidrotehnice, precum si numeroase drumuri judetene, comunale si forestiere, in 43 de localitati din 17 judete.
Pagubele cele mai mari s-au inregistrat in comunele timisene Banloc si Deta, unde, ca urmare a intensificarilor de vant si a caderilor de grindina, au fost afectate 7.000 hectare de teren agricol. Furtunile puternice si grindina au facut ravagii si in comunele Cetatea de Balta, Jidvei si Sancel, din judetul Alba, unde au fost distruse 1.700 hectare de teren agricol. In comuna argeseana Calinesti, torentii formati pe versanti, precum si debitele crescute ale raurilor Rancaciov si Gorganu au afectat 40 de gospodarii si 45 hectare de teren agricol. In acelasi judet, revarsarile de torenti au afectat cinci case din comuna Beleti-Negresti si DN 7C. In judetul Brasov, revarsarea paraielor Ghimbasel si Hamaradia au determinat inundarea a 150 de case. Pagube insemnate s-au inregistrat si in judetul Cluj, unde grindina a distrus 1.500 hectare de teren agricol din comunele clujene Corneni, Alunis si Ghirolt. Totodata, revarsarile unor paraie au determinat inundarea a 12 gospodarii si a unui obiectiv economic din localitatile Moroeni, Sotanga si Pucioasa. In comuna Cobia, din cauza revarsarii paraului Cobia au fost afectate sapte case, 60 de anexe gospodaresti, 350 ha de teren agricol, iar revarsarea raului Neajlov a dus la inundarea a opt hectare de teren agricol din comunele Brosteni si Visina. In judetul Dolj, furtunile si caderile de grindina au afectat 1.176 hectare de teren agricol din comuna Terpezita, iar in comunele mehedintene Prunisor si Hinova au fost afectate 950 ha de teren agricol. Din aceleasi cauze, au fost afectate sase case din comuna Grojdibod din judetul Olt. Din cauza revarsarii paraului Cricovul Dulce, pe raza comunei prahovene Sima au fost inundate 155 de case, iar iesirea din matca a raului Prahova a determinat inundarea a 40 de gospodarii din comuna Targusorul Vechi. Statiile de tratare Valenii de Munte si Maneciu au fost oprite din cauza turbiditatii crescute a apei, iar statia de tratare Voila se alimenteaza din lacul-tampon Luca. In comuna Cosei, din judetul Salaj, scurgerile de apa de pe versanti au afectat 15 anexe gospodaresti. In comunele Fundu Moldovei si Brodina din judetul Suceava, scurgerile de apa de pe versanti au afectat sase anexe gospodaresti, sase hectare de teren agricol, jumatate de kilometru dintr-un drum judetean si un drum comunal, precum si un pod.
O fetita s-a inecat dupa ce a fost luata de o viitura puternica
O fetita in varsta de 12 ani, din comuna prahoveana Adunati, si-a pierdut viata in timpul furtunii de marti seara, cand a fost luata de o viitura puternica si aruncata intr-un rau. Daniela Apostol, din satul Ocina de Jos, s-a inecat in apele involburate ale raului Provita. Trupul fetitei a fost gasit, ieri dimineata, dupa ce a fost aruncat de ape pe malul raului.
In ultimele 24 de ore, au fost inundate mai multe case si strazi din orasul Ploiesti, unii locuitori cerand ajutorul pompierilor pentru a putea iesi din locuinte. Furtuna puternica a rupt si un pilon al podului de peste raul Prahova, care leaga localitatile Nedelea si Filipesti de Targ, circulatia pe acest pod fiind in prezent impracticabila. Tot din cauza ruperii unor piloni, pe ambele pasarele ale podului de la Breaza se circula cu restrictii.
Bucurestiul este -afectabil- la doar 17 l/mp
O cantitate-record de precipitatii cazute in interval de 24 de ore, respectiv aproape 150 de litri pe metrul patrat, s-a inregistrat in localitatea Moroieni, din judetul Dambovita, cantitate care, pentru Bucuresti, ar reprezenta -o nenorocire-, a declarat, ieri, Petre Marinescu, directorul general adjunct al Companiei Nationale -Apele Romane-. Potrivit acestuia, Bucurestiul este -afectabil- la doar 17 l/mp intr-un interval de 24 de ore, mai ales din cauza canalizarilor infundate. -La o cantitate de precipitatii mai mare de 20 de l/mp in 24 de ore, in zona Hanul lui Manuc s-ar putea merge cu vaporul-, a spus Marinescu.
Pericolul nu a trecut
In urmatoarele 24 de ore, vremea va fi instabila. Vor cadea ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si pe alocuri de grindina in toate regiunile tarii, cantitatile de apa putand depasi pe zone extinse 25 l/mp. In Carpatii Meridionali, Oltenia, Banat si nordul Moldovei, cantitatile de apa vor depasi, in unele locuri. 30-40 l/mp. Debitele vor fi in general in crestere, cu depasiri ale cotelor de aparare pe unele rauri din Banat, Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei si Muntenia.