Home Economic-Financiar FitchIBCA a acordat ratingul -B- emisiunii de euroobligatiuni lansate de Romania

FitchIBCA a acordat ratingul -B- emisiunii de euroobligatiuni lansate de Romania

DISTRIBUIŢI

Agentia de evaluare financiara internationala FitchIBCA a acordat, marti, calificativul -B- emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 600 milioane de euro, lansata si subscrisa luni de Romania pe pietele private de capital.

Romania a obtinut, luni, suma de 600 milioane de euro dintr-o emisiune de euroobligatiuni lansata pe piata privata internationala de capital cu o dobanda anuala de 10,625% si o scadenta de sapte ani.

Solvabilitatea Romaniei pe pietele internationale a crescut semnificativ in ultimii doi ani, astfel ca agentia de rating FitchIBCA a majorat de la -B– la -B-, in noiembrie 2000, ratingul de tara acordat Romaniei. Perspectiva privind economia romaneasca ramane stabila.

Cu toate acestea, ratingul -B- ramane unul dintre cele mai slabe calificative acordate de FitchIBCA; prin urmare, Romania este considerata, in continuare, vulnerabila la eventuale socuri interne si externe.

Economia romaneasca continua sa fie dominata de pierderile inregistrate de marile intreprinderi de stat, de progresele limitate in privinta restructurarii, precum si de absenta unei discipline financiare. Prin urmare, pana cand procesul de restructurare din Romania nu se va accelera, potentialul considerabil al economiei nationale va fi subapreciat.

Agentia de evaluare financiara remarca totusi o serie de progrese inregistrate in ultimele doua luni. Printre acestea se numara privatizarea Bancii Agricole, finalizata in luna aprilie, precum si negocierile pentru privatizarea Combinatului SIDEX, cel mai mare producator de otel din Europa de Est.

Procesul de restructurare ramane insa vulnerabil fata de posibilele confuzii, ca urmare a incercarilor, abandonate recent, de majorare a capitalului Companiei ALRO si de reducere a pachetului de actiuni pe care autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa il vanda unui investitor strategic.

Pentru ca stabilitatea macroeconomica a Romaniei sa poata fi mentinuta, iar ratingul de tara sa poata fi imbunatatit, este esential ca Guvernul sa evite, pe viitor, sa mai emita semnale incerte si sa continue aplicarea reformelor, apreciaza agentia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.