Mihai Lungu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), a anuntat ieri ca Romania va reintroduce facilitatile vamale prevazute in Acordul CEFTA la importul de carne de porc din Ungaria. Prin ridicarea clauzei de salvgardare, taxele vamale la importul de carne de porc din Ungaria au fost reduse de la 45% la 25%, masura conditionata de angajamentul partii maghiare de a nu majora primele de export. Secretarul de stat in MAAP a adaugat ca taxele vamale la carnea de pasare se vor mentine la nivelul de 45% pana la sfarsitul acestui an, cand se va rediscuta problema taxelor vamale.
Masura este dur criticata de liderii sindicatelor din agricultura, care afirma ca zootehnia romaneasca este si asa in pragul colapsului. Ei isi bazeaza afirmatiile pe datele comparative, din ultimii 10 ani, referitoare la productia, consumul si importurile de carne. Potrivit acestora, efectivele de porci din Romania au scazut constant, la mai putin de jumatate decat cele din urma cu 10 ani, timp in care importurile au crescut constant, in special cele din Ungaria, tara unde agricultorii primesc subventii de pana la 70% din partea statului. Nicolae Stefan, presedintele Agrostar, a declarat ca producatorii interni de carne de porc vor fi defavorizati, in cazul reducerii taxelor vamale pentru importul de carne de porc din Ungaria.
99,5% din porcii de import sunt adusi din Ungaria
Strategia sau mai bine zis lipsa unei strategii coerente a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei in relansarea zootehniei romanesti a dus la scaderea dramatica a efectivelor de porci din Romania. Acestea au ajuns, la 30 aprilie 2001, la 41,8% fata de cele existente in 1990 (5,023 milioane fata de 12,003 milioane de capete). Tendinta se mentine si in prezent, a specificat Nicolae Stefan, presedintele Federatiei sindicatelor din agricultura
-Agrostar-: -In primul trimestru al acestui an, efectivele au scazut cu 49.000 de capete, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pentru ca in luna aprilie sa scada cu inca 280.000 de capete-, un indicator semnificativ fiind gradul de ocupare a capacitatilor de productie in sistem organizat, de numai 8% in prezent.
Aceasta a determinat scaderea productiei de carne, care s-a scazut in viu de la 1,01 milioane de tone in 1990 la 649.000 tone in 2000, situatie in care au crescut masiv importurile, in principal cele din Ungaria, de unde provin 99,5% din importurile de porci vii si 82% din cele de carnati si produse similare.
-Pretul carnii de porc din Romania este stabilit la Budapesta-
Aceste importuri au fost impulsionate prin aplicarea eronata a hotararii de Guvern privind zonele defavorizate, care a facut aproape inutila introducerea clauzei de salvgardare (de protectie a producatorilor interni) introdusa de Executiv la importurile de carne din tarile CEFTA, majoritatea importurilor din aceste tari poposind mai intai in zonele defavorizate, unde sunt -curatate- de taxa vamala de 45%.
-Spre deosebire de noi, Ungaria a acordat o atentie deosebita zootehniei, astfel ca pretul din Romania al carnii de porc a ajuns sa fie fixat la Budapesta, Romania creand astfel locuri de munca in Ungaria, in timp ce in Romania au ramas nefolosite capacitati de cazare construite pe bani grei, cu finantare BIRD-, spune Nicolae Stefan. El considera ca principala cauza a momentului de cumpana prin care trece zootehnia aplicarea Programului ASAL (de restructurare a sectorului agricol), urmare caruia s-a ajuns la decimarea efectivelor de porci din complexe, unele dintre acestea fiind lichidate (Combil Carial), altele falimentate (Comtim). Relativa crestere a efectivelor de porci din gospodariile populatiei nu este considerata de natura a conduce la stabilizarea situatiei, acestea asigurand doar autoconsumul si o parte a pietei in perioada sarbatorilor de iarna. -Consideram ca MAAP trebuie sa-si formuleze urgent o politica pe termen scurt si de perspectiva privind zootehnia, in primul rand pentru a valorifica resursele existente de furaje, pentru ocuparea si exploatarea eficienta a bazei materiale existente, masuri care sa duca la acoperirea necesarului intern si la crearea disponibilitatilor de export care sunt aducatoare de valuta, nu consumatoare-, a adaugat liderul Agrostar.
Romania a suspendat, in data de 1 iulie 1999, facilitatile vamale CEFTA pentru produsele din carne de porc si pasare provenite din aceasta tara. Pentru carnea de porc, industriasii au solicitat ridicarea clauzei de salvgardare, in timp ce crescatorii de animale sustin mentinerea ei. Carcasa de porc romanesc costa, in aprilie, 1,81 dolari/kilogram (51.000-52.000 lei), fata de media Uniunii Europene de 1,6 dolari/kilogram.
Importul de carne de pasare s-a dublat, in acest an
Situatia carnii de pasare nu difera de cea a celei de porc. Potrivit datelor INSSE (Institutul National de Statistica si Studii Economice) si MAAP, importurile de carne de pasare s-au dublat in primul trimestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut (8,6 mii tone fata de 4,2 mii tone in 2000), cea mai mare pondere detinand-o in acest caz importurile din tarile Uniunii Europene. Ponderea carnii de pasare din import in consumul populatiei este mai mare de aproape sapte ori fata de 1996 (18% in 2000, fata de 2,7% in 1996)