Serviciul Român de Informații depunea în 2015 la Camera Deputaților un raport neclasificat despre activitatea serviciului în anul 2014 cât și despre prioritățile activității de informații pe viitor. Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii după ce în luna octombrie a studiat raportul a concluzionat: „nu trebuie să citeşti printre rânduri: informaţiile despre corupţia din sănătate şi învăţământ vor fi priorităţi ale serviciilor speciale, după care acestea vor fi înainte către DNA. E firesc, după ce prin Strategia naţională de apărare a ţării aprobată recent de Parlament educaţia şi sănătatea au fost declarate sectoare ce ţin de siguranţa naţională”, a anunțat ziarul CURENTUL în octombrie 2015. Detalii AICI.
Iată că după jumătate de an am ajuns ca să nu treacă săptămână fără percheziții în spitale.
În săptămâna care s-a încheiat DNA a percheziționat patru spitale din București și a reținut doi manageri iar procurorii Parchetului General au ridicat documente din 300 de spitale.
Cu doar câteva zile în urmă, 77 de medici oncologi au fost puşi sub urmărire de DNA pentru luare de mită, deoarece, conform procurorilor, aceştia ar fi beneficiat de finanţarea participării la un congres internaţional şi de o vacanţă în India, oferite de o firmă de produse farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente ale respectivei firme.
Şi doi dintre medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa sunt cercetaţi de DNA, sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Şefa Secţiei de Cardiologie, Raluca Parepa, şi medicul Marius Ţoringhibel au fost acuzaţi, ieri, de favorizarea infractorului, după ce, cu o zi înainte, aceştia au decis să-l interneze, în spital, pe preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, deși nu era nevoie.
Șefa DNA a avertizat din nou în această săptămână: „De obicei, mita care se dă în domeniul sănătății este un pic mai mare decât în alte domenii. Avem situații în care cuantumul mitei ajunge și până la 20% din valoarea contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu”, a spus Kovesi, la Digi 24.
„Din păcate, cetățenii sunt cei care plătesc mita prin prețul medicamentelor, atunci când se dă mită pentru a se pune pe piață medicamente. Cetățenii suferă din cauza calității serviciilor în domeniul sănătății atunci când vorbim de corupție în sănătate. (…) Noi am sesizat din dosarele noastre că, în ultimii ani, cel puțin în sănătate, sunt aceleași tipologii de comitere a faptelor. (…) Nu arestând manager de spital, nu investigând fapte de corupție, noi o să rezolvăm această problemă. (…) Este important să fie luate măsuri preventive pentru ca astfel de fapte să nu se repete”, a explicat șefa DNA.
În plus, foarte mulți români au început să denunțe după ce au dat mită (șpagă) așa că nimeni nu mai poate fi sigur că după ce iese mituitorul nu intră procurorii pe ușă.