Maine, la sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti are loc un proces aparent banal, dar cu o miza extraordinara. Reclamantul, o firma autohtona, Bucur Prod, solicita tribunalului sa declare nulitatea SC Altantic Business SRL, unul dintre pilonii din Romania ai imperiului construit de omul de afaceri romano-israelian Sorin Beraru. In cazul in care instanta accepta probele si ia decizia fireasca, se creeaza precedentul juridic pe baza caruia absolut toate firmele deschise de Sorin Beraru in Romania pot fi declarate nule, iar privatizarile realizate de acesta in mandatul fostului FPS – reziliate automat. Pentru ca o asemenea hotarare ar insemna sfarsitul unui grup de companii romanesti si straine care ruleaza dincolo de granitele legii sume de ordinul a zeci de milioane de dolari anual, asteptarile de la acest act de justitie sunt enorme, iar presiunile din tabara invinuitilor – pe masura. In aceste conditii, inaintea termenului de maine s-a produs o surprinzatoare modificare a judecatorului, noul magistrat desemnat sa solutioneze cazul fiind Izabela Cutieru.
Un imperiu creat dintr-o entitate aflata in afara legii
Firma care a pornit actiunea este una dintre nenumaratele companii autohtone prejudiciate de actiunile clanului Beraru. De cativa ani, reprezentantii companiei s-au chinuit sa adune date prin care sa demonstreze ca, incepand cu 1992, Sorin Beraru a infiintat in mod ilegal firme in tara noastra, pe motiv ca actionarul majoritar al acestora, persoana juridica MT Trading, cu sediul in SUA, era revocata in conformitate cu legislatia statului Nevada inca din 1 septembrie 1991 si apoi permanent radiata la 1 septembrie 1996 din evidentele oficiale americane. Astfel, Bucur Prod a depus la dosar chiar traducerea legalizata si autentificata in limba romana a Certificatului de radiere permanenta emis de Secretariatul de Stat din Nevada. De mentionat ca, revocata in America, MT Trading a constituit si inregistrat in Romania firma SC Ocean 1992 Investment, care si-a schimbat apoi succesiv denumirea in SC Atlantic Holding Group si apoi in Atlantic Business. Din acestea s-a nascut, ulterior, toata filiera de companii cu care, pe de o parte, Beraru a acaparat pe nimic zeci de societati de stat de la APAPS, pe care le-a falimentat vanzand active si inchiriind terenuri, iar pe de alta parte, a creat -suveica- Phoenixmed, cu care a tras tunuri de sute de miliarde din aprovizionarea spitalelor romanesti cu consumabile.
Data fiind miza extraordinara a procesului, nici Beraru n-a stat cu mainile in san. Pentru a castiga timp, avocatul sau a invocat pentru termenul de maine o exceptie privind lipsa de calitate procesuala activa a SC Bucur Prod. Pe langa faptul ca Bucur Prod a fost prejudiciata in urma privatizarii Flamura, unde era actionar semnificativ, de una dintre firmele lui Beraru (Multisistem – la care actionar era, bineinteles, Atlantic Holding), potrivit unui raspuns oficial al Camerei de Comert, conform careia articolul 25 din Legea 26/1990, republicata si modificata prin Legea 348/2001 -orice persoana fizica sau juridica prejudiciata printr-o inmatriculare sau mentiune in Registrul Comertului are drept sa ceara anularea sau modificarea titlului in baza caruia s-a facut inmatricularea sau mentiunea, precum si radierea acestuia-.
Supralegalizarea, o formalitate de care autoritatile n-au avut habar
O alta batalie se da in jurul dispozitiilor legale privind procedura supralegalizarii reglementate prin Legea 105/1992, formalitate care, la data cand oamenii lui Beraru au constituit in Romania SC Ocean Investment 1992, prin persoana juridica straina MT Trading Inc, era in vigoare (fiind ulterior inlocuita cu apostila). Nici unul dintre actele MT Trading nu a fost supralegalizat, caci o asemenea procedura n-ar fi fost posibila: autoritatile americane n-ar fi primit documentele, din moment ce MT Trading era revocata! Cu toate acestea, autoritatile noastre habar n-au avut de prevederile Legii 105, astfel incat Beraru si-a constituit intr-o fericire firme in tara noastra dintr-o entitate care nu mai exista.
1.860 de dolari pentru a reinfiinta MT Trading dupa 10 ani
Dandu-si seama de gafa facuta, Beraru a facut diligente inca din noiembrie 1991 sa reinfiinteze MT Trading (bineinteles, sub un alt nume, National Business Incorporators), cu o adresa in Las Vegas, deoarece legislatia statului Nevada permite, contra unei sume modice (1.860 de dolari!!!), reinnoirea actului de constituire chiar din ianuarie 1991, de cand MT Trading n-a mai avut activitate! Interesant este insa ca, si in aceasta varianta, gruparea Beraru a comis o mare eroare: in -certificatul de reinnoire- una dintre conditiile obligatorii pentru -invierea- defunctei societati era ca aceasta sa nu fi emis vreo actiune. Ori, -Curentul- a intrat in posesia a celor trei file continand primele actiuni emise de MT Trading (este vorba, in total, de 2.500 de actiuni), emise in ianuarie 1998! Ceea ce inseamna ca, in fata autoritatilor americane, acolitii lui Beraru au facut uz de fals, situatie in care autoritatile romane ar trebui sa atraga atentia Ambasadei SUA la Bucuresti si, prin intermediul acesteia, Departamentului de Stat.
In cazul in care instanta analizeaza corect toate aceste documente, este foarte posibil ca Sorin Beraru sa primeasca o lovitura decisiva in planul afacerilor sale din Romania. Singura temere se leaga de bratul sau extrem de lung, prin care, de-a lungul ultimilor ani, au fost atrasi prin promisiunea unor sume astronomice mai multi judecatori si politisti. Sectia comerciala are maine sansa de a dovedi ca blazonul justitiei romanesti nu a fost terfelit in intregime de afaceristul refugiat in Israel.