O cariera care a primit unda verde de la Guvern, pentru a fi realizata in apropierea Parcului National -Piatra Craiului-, arunca in aer doua proiecte axate pe conservarea naturii. Ignorand ca autoritatile nu agreeaza realizarea unei cariere la Zarnesti, Executivul a emis, in 19 aprilie 2001, Hotararea de Guvern nr. 402, prin care aproba licenta de concesionare a activitatii miniere de exploatare a zacamantului de grano-diorit din perimetrul Dealul Blidarului, din Zarnesti.
Unul dintre proiectele amenintate de realizarea acestei cariere este -Managementul Conservarii Biodiversitatii-, in valoare de 2,67 milioane de euro, finantat de Banca Mondiala, Guvernul Romaniei si Regia Nationala a Padurilor. Celalalt este proiectul -Carnivore Mari din Carpati-, sustinut si finantat de Fondul Mondial pentru Natura, in valoare de un milion de euro, proiect ce a fost prezentat ca model de conservare a naturii la Summit-ul Ecoregiunii Carpatice, organizat la Bucuresti, in perioada 30 aprilie-2 mai 2001, de Guvern si Fondul Mondial pentru Natura. Societatea CCCF Bucuresti, care a castigat licitatia pentru amenajarea carierei, nu a obtinut acordul autoritatilor locale si avizele de mediu pentru constructie in vecinatatea Parcului National -Piatra Craiului-. Firma bucuresteana avea, din 1998, un acord de principiu al Consiliului Local Zarnesti pentru realizarea investitiei. Numai ca toate hotararile emise de vechiul Consiliu Local Zarnesti au fost abrogate de o hotarare data de noul legislativ al orasului Zarnesti, in 7 iunie 2001. Consilierul local Marian Teleleu declara ca -prin hotararea data la inceputul lui iunie, au fost abrogate trei hotarari. Una a fost emisa in 26 februarie 1998 pentru a se realiza un schimb de terenuri intre Primaria Zarnesti si Ocolul Silvic, intrucat terenul vizat pentru exploatare apartinea Ocolului Silvic. A doua hotarare avea ca obiect scoaterea la licitatie a terenului respectiv, iar prin cea de-a treia hotarare, Consiliul Local isi dadea acordul de principiu pentru realizarea carierei-. Teleleu spune ca motivele care au stat la baza abrogarii hotararilor au fost poluarea fonica si chimica a zonei, degradarea mediului, pericolul deteriorarii infrastructurii si a cladirilor din zona si compromiterea proiectelor de dezvoltare a ecoturismului.
Deschiderea carierei compromite turismul si distruge peisajul
Aparitia Hotararii de Guvern care a deschis calea construirii unei exploatari miniere in apropierea unei rezervatii naturale a starnit reactii adverse atat din partea celor implicati direct in cele doua proiecte de conservare a naturii, cat si din partea reprezentantilor mai multor organizatii non-guvernamentale si a autoritatilor locale. Peste o suta de asociatii si fundatii din Romania au incheiat un parteneriat pentru a protesta fata de actul normativ ce pune in pericol natura din zona Pietrei Craiului. ONG-urile au trimis sesizari Consiliului Local Zarnesti, Consiliului Judetean si Prefecturii Brasov, Inspectoratului pentru Protectia Mediului, Guvernului Romaniei, Presedintiei, celor doua Camere ale Parlamentului, Bancii Mondiale si Fondului Mondial pentru Natura. Protestul subliniaza ideea ca exploatarea miniera, ce se va dezvolta pe o suprafata intre 10 si 20 de hectare, la 14 kilometri de Zarnesti, -reprezinta o grava amenintare pentru dezvoltarea socioeconomica a zonei si a patrimoniului natural-. Un alt argument este acela ca -deschiderea carierei determina deteriorarea peisajului si compromiterea turismului in zona-, mai ales ca materialul va fi transportat pe drumul Zarnesti – Plaiul Foii. Direct afectata de o posibila cariera ar putea fi si localitatea Poiana Marului, mai ales ca primele case sunt amplasate la o distanta de cel mult un kilometru fata de exploatarea miniera.
Reactiile nu au intarziat sa apara
Dupa ce a abrogat hotararile favorabile carierei, Consiliul Local Zarnesti a trimis o adresa Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, careia i-a solicitat reanalizarea documentatiei ce a stat la baza acordarii licentei de concesionare a activitatii miniere pentru CCCF Bucuresti. De asemenea, reprezentantii Bancii Mondiale, ingrijorati de proiectul aflat in derulare in Parcul National -Piatra Craiului-, pentru care au investit sume considerabile, au solicitat, in urma cu doua zile, Inspectoratului pentru Protectia Mediului detalii cu privire la avizele acordate pentru construirea carierei. Banca Mondiala vrea sa afle daca pentru realizarea carierei s-a facut vreun studiu de impact de catre o firma independenta, de specialitate, si daca acesta a fost supus dezbaterii publice inainte de a fi vazut de Mediu. Si conducerea Inspectoratului pentru Protectia Mediului Brasov a fost surprinsa de normativul emis de Guvern, cu atat mai mult cu cat aceasta institutie nu a acordat pentru CCCF Bucuresti nici un aviz pentru deschiderea exploatarii miniere.