Home Educație 137.344 de absolvenți înscriși la Bacalaureat

137.344 de absolvenți înscriși la Bacalaureat

DISTRIBUIŢI

În vederea susținerii examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 114.993 de candidați (71,23%) provin din promoția curentă, iar 22.351 de candidați (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, elevii înscriși (toate promoțiile) sunt distribuiți astfel: 133.410 — zi, 1.851 — seral și 2.083 — frecvență redusă. Precizăm că, potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), în anul școlar 2015-2016 există înregistrați 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi și a XIII-a).

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2016 debutează luni, 13 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Testarea se va desfășura pe durata a trei zile (13-15 iunie). În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Săptămâna viitoare, între 21 și 24 iunie, se va desfășura evaluarea competențelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), programată între 27 iunie și 1 iulie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat, avansat și mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susținut proba.

Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

a) susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

b) susținerea tuturor probele scrise și nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Reprezentanții instituțiilor mass-media au acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau în centrele de examen numai cu avizul președintelui comisiei și însoțiți de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective.

Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba și literatura română (proba E)a).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.