Home Special Privatizarea trebuie inceputa cu turismul si serviciile, nu cu mamutii industriali

Privatizarea trebuie inceputa cu turismul si serviciile, nu cu mamutii industriali

DISTRIBUIŢI

Romania nu va putea finaliza tranzitia spre economia de piata inainte de a asigura reforme structurale indispensabile – privatizarea avand un rol determinant pentru reusita acestora -, un deficit bugetar acceptabil si o inflatie sub control, a declarat dl Jean-Paul Fitoussi, presedinte al Observatorului Francez de Conjuncturi Economice, in cadrul seminarului. -Procesul de privatizare si reforma trebuie accelerat, dar populatia trebuie sa participe activ, din convingere. Romania este o tara bogata, cu un capital bun si cu o populatie educata, o tara cu importante resurse minerale si agricole, care ar trebui sa aiba un viitor mai bun. Chiar daca drumul pe care merge este foarte greu (avand in vedere inflatia si efectele reformelor macroeconomice), cu siguranta, obstacolele vor fi depasite, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Procesul de instalare a democratiei trebuie accelerat, iar economia va veni, firesc, din urma. Nu avem nici o idee despre modul in care va arata Romania peste 10 ani. Poate va fi un model pentru Estul Europei-, a afirmat Jean-Paul Fitoussi.

Celalalt oaspete francez de prestigiu, dl Dominique Strauss-Kahn, fost ministru al economiei, finantelor si industriei in Guvernul Jospin, s-a declarat frapat de contradictia existenta in Romania intre dorinta exprimata la nivelul intregii societati pentru trecerea la capitalism si schimbarea greoaie de mentalitate, insotita de refuzul asumarii riscurilor inerente economiei de piata. -In Romania exista o anumita inertie in domeniul privatizarii. S-au facut pasi importanti in ultimii 12 ani, dar mai sunt inca multe de facut. Aveti combinate foarte mari, unele rentabile, altele mai putin. Acestea trebuie sa reintre pe piata, dar acest lucru nu va fi posibil fara un program sustinut de restructurare-, a apreciat dl Strauss-Kahn.

Specialistii romani prezenti la dezbatere au fost, de asemenea, foarte transanti cu privire la stadiul reformei si al privatizarii. -Deocamdata, reforma trebuie sa creeze acel sistem care sa ofere societatii stimulentele necesare unei economii de piata. Ar fi absurd sa incepem privatizarea cu mamutii industriali, inainte de a privatiza turismul si serviciile-, a spus fostul prim-ministru, Theodor Stolojan. El a criticat vehement politica actualului Guvern de subventionare a intreprinderilor nerentabile. -Nu am crezut ca este posibil ca, dupa 12 ani de tranzitie, sa se declare la televiziuni ca statul acorda unei societati comerciale un credit fara dobanda. Se promoveaza ideea ca undeva exista niste bani care pot fi obtinuti daca ai relatiile necesare. Nimeni nu poate impiedica statul sa dea subventii, dar nu in acest mod, ci intr-unul transparent. Guvernul trebuie sa mearga in Parlament si sa propuna subventiile, iar Parlamentul sa decida daca le acorda sau nu-, a subliniat liderul liberal.

In opinia sa, politicienii ignora faptul ca orice pas facut inainte pentru integrarea in UE atrage automat tara in competitia europeana. -Pe termen mediu si lung, Romania nu va putea rezista competitiei fara productivitate si competitivitate, care nu se pot realiza sub nici o forma in intreprinderi ?çcaptive?ê de comenzile guvernamentale-, a mai spus Theodor Stolojan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.